Osumnjičeni za pucnjavu u Parizu izrazio je „mržnju prema strancima“, kaže tužilac

Osumnjičeni za pucnjavu u Parizu izrazio je „mržnju prema strancima“, kaže tužilac

Osumnjičeni uhapšen za ubistvo tri Kurda u Parizu rekao je istražiteljima o svojoj „mržnji prema strancima“, saopštio je u nedjelju pariski tužilac.

Ovaj 69-godišnji muškarac uhapšen je u petak nakon što je ubio dvojicu muškaraca i ženu u kurdskom kulturnom centru i obližnjem kurdskom kafiću u 10. pariskom okrugu.

Ubistva su zaprepastila zajednicu koja se spremala da obeleži 10. godišnjicu nerazjašnjenog ubistva tri aktivista i izazvala proteste koji su doveli do sukoba sa policijom.

Osumnjičeni je tokom ispitivanja rekao da je provala u njegovu kuću 2016. godine izazvala „mržnju prema strancima koja je postala potpuno patološka“, rekla je tužiteljka Laure Beccuau u izjavi.

Čovek je sebe opisao kao depresivnog i sa suicidalnim sklonostima, rekavši da je posle napada planirao da se ubije poslednjim metkom, rekao je tužilac.

Pretresom kuće roditelja osumnjičenog, gde je on živeo, nisu pronađeni dokazi o povezanosti sa ekstremističkom ideologijom, rekla je ona, dodajući da je potencijalne žrtve prvo tražio u predgrađu francuske prestonice, ali da je odustao od tog plana nakon što je pronašao nekoliko ljudi u komšiluku.

Predstavnici Kurda pozvali su da se pucnjava u petak smatra terorističkim napadom.

Osumnjičeni je u nedelju ostao na psihijatrijskoj jedinici nakon što je njegovo ispitivanje prekinuto u subotu iz zdravstvenih razloga, rekao je tužilac.

Što se tiče još troje povređenih u pucnjavi, dve su i dalje u bolnici, ali nisu životno ugrožene, dodala je ona.

Tužilac je ranije rekao da je osumnjičeni nedavno pušten iz pritvora dok je čekao suđenje za napad sabljom na migrantski kamp u Parizu pre godinu dana.