Iranski vrhovni sud prihvatio je žalbu repera Jasina na smrtnu kaznu

Iranski vrhovni sud prihvatio je žalbu repera Jasina na smrtnu kaznu

Iranski Vrhovni sud prihvatio je žalbu repera Samana Sejdija Jasina na smrtnu kaznu iako je potvrdio istu kaznu protiv drugog demonstranta, saopštilo je pravosuđe u subotu.

Jasin, Kurd koji repuje o nejednakosti, ugnjetavanju i nezaposlenosti, optužen je da je pokušao da ubije snage bezbednosti, zapalio kantu za smeće i tri puta pucao u vazduh tokom antivladinih protesta, optužbe koje je on negirao.

Jasinova majka je prošle nedelje u video snimku molila za pomoć da spase njenog sina. „Gde ste na svetu videli da se život voljene osobe odnese u kantu za smeće?“ rekla je ona na snimku objavljenom na društvenim mrežama.

Sud je prvobitno saopštio da je prihvatio žalbe Jasina i još jednog demonstranta, ali je u naknadnom saopštenju pravosudna novinska agencija Mizan rekla da je prihvaćena samo Jasinova žalba.

„Odnosi s javnošću Vrhovnog suda Irana ispravili su svoju vest: „Žalba Mohameda Kobadlua nije prihvaćena… Vrhovni sud je prihvatio žalbu Samana Sejdija“, navodi agencija.

Obrazlažući odluku u svom prvobitnom saopštenju, naveo je propuste u istrazi slučaja i rekao da je vraćen sudu na ponovno ispitivanje.

Kobadloo je optužen da je tokom protesta ubio policijskog agenta i ranio pet drugih svojim automobilom.

Nemiri su izbili širom Irana sredinom septembra nakon smrti u pritvoru Kurdske Iranke Mahse Amini, koju je uhapsila moralna policija koja sprovodi strogi kodeks oblačenja žena u Islamskoj Republici.

Kasno u subotu, 100. dana protesta, video snimci objavljeni na društvenim mrežama pokazuju noćne demonstracije za koje se tvrdi da su u oblastima uključujući glavni grad Teheran, severoistočni grad Mašhad, Karadž zapadno od Teherana i Sanandaj, centar provincije Kurdistan u severozapad.

Viđeno je desetine demonstranata kako hrabre kišu i sneg uzvikujući slogane uključujući „Smrt diktatoru“ i „Smrt (vrhovnom vođi ajatolahu Aliju) Hamneiju!“ Rojters nije mogao odmah da proveri video snimke.

Subotnja objava uslijedila je nakon što je Vrhovni sud prije 10 dana suspendovao smrtnu kaznu demonstrantu Mahanu Sadratu. Bio je optužen za razna navodna krivična dela poput uboda nožem službenika obezbeđenja i paljenja motocikla.

Iran je ranije ovog meseca obesio dvojicu demonstranata: Mohsena Šekarija (23), koji je optužen da je blokirao glavni put u septembru i ranio pripadnika paravojnih snaga Basij nožem, i Majida Rezu Rahnavarda, 23, koji je optužen da je nasmrt ubo nožem dva člana Basija, i javno obešeni o građevinsku dizalicu.

Amnesti internešenel je pozvao međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Iran da zaustavi pogubljenje Kobadlua i „ne dozvoli iranskoj mašineriji smrti da preuzme još jednu žrtvu dok je ()svetska pažnja na proslavljanju praznične sezone“.

Amnesti je saopštio da iranske vlasti traže smrtnu kaznu za najmanje 26 osoba u, kako je rekao, „lažnim suđenjima koja su osmišljena da zastraše one koji učestvuju u narodnoj pobuni koja je potresla Iran“.

U njemu se navodi da je svima onima kojima su izrečene smrtne kazne uskraćeno pravo na adekvatnu odbranu i pristup advokatima po svom izboru. Grupe za ljudska prava kažu da optuženi umesto toga moraju da se oslone na advokate koje imenuje država i koji malo čine da ih brane.

Grupa za ljudska prava HRANA saopštila je da je do petka ubijeno 506 demonstranata, uključujući 69 maloletnika. Takođe se navodi da je ubijeno 66 pripadnika snaga bezbjednosti. Veruje se da je uhapšeno čak 18.516 demonstranata, navodi se u saopštenju.

Zvaničnici su rekli da je do 300 ljudi, uključujući pripadnike snaga bezbjednosti, izgubilo život u nemirima.