U Parizu još jedan sukob policije i Kurda nakon smrtonosne pucnjave

U Parizu još jedan sukob policije i Kurda nakon smrtonosne pucnjave

U Parizu su u subotu ponovo izbili sukobi između policije i Kurda, ogorčenih ubistvom trojice pripadnika njihove zajednice u petak dan ranije, prenosi  Rojters.

Protest, uz učešće nekoliko stotina Kurda i političara, uključujući šefa 10. arondismana Pariza, gde je došlo do pucnjave, počeo je mirno. Demonstranti na Trgu Republike držali su zastave i slušali govore u znak sećanja na žrtve.

Sukobi su počeli kada su neki demonstranti napustili trg, bacajući razne predmete na policiju. Ali ona je kao odgovor upotrebila suzavac. Usled toga se prevrnulo nekoliko automobila, a izbili su i manji požari.

Pre protesta, kurdski predstavnici sastali su se sa šefom pariske policije i pozvali na istragu o pucnjavi dan ranije kao terorističkom činu.

Podsetimo, pucnji su odjeknuli u petak, 23. decembra, u centru Pariza u blizini kurdskog kulturnog centra na Rue d’Angen. Najpre su mediji izvestili o dvoje poginulih i još četvoro ranjenih. Kasnije je jedna ranjena osoba preminula. Zdravstveno stanje drugog i dalje je kritično.

Istog dana izbili su sukobi između nekoliko stotina predstavnika kurdske zajednice, koji su se okupili na mestu tragedije i okrivili Tursku za pucnjavu, i policajaca. Najmanje jedan demonstrant je uhapšen.

Policija je privela napadača, 69-godišnjeg penzionera, protiv koga se vodi istraga za ubistvo, pokušaj ubistva, namerno nasilje sa oružjem i nedozvoljeno rukovanje oružjem. Tamo se isključuje teroristički motiv napada.

Čovek je ranije osuđivan za nasilje oružjem i rasno motivisano nasilje – uključujući napad sabljom na migrantski kamp. Ali, u isto vreme, policajci ga nisu pripisali predstavniku krajnje desnih struja.