U Plužinama zbog problema na vodoizvorištu od petka neredovno vodosnabdijevanje

U Plužinama zbog problema na vodoizvorištu od petka neredovno vodosnabdijevanje

Mještani Plužina nezadovoljni su što već nekoliko dana imaju problem sa vodosnabdijevanjem i što su im slavine uglavnom suve. Posebno su ogorčeni ljudi koji se bave turizmom jer im, kako tvrde, gosti otkazuju rezervacije zbog problema sa vodosnabdijevanjem, a turistima teško mogu da objasne, kako rekoše, da u 21. vijeku vodu za piće moraju da toče iz cistijerne.

„Ja živim u nikšićkom naselju Dragova Luka i kada nema vode ne zovem ni predsjednika Opštine, ni direktora Komunalnog, ni novinare, jer sam svjestan da do nije ničiji hir, niti zla volja, već da je došlo do nestanka vode iz opravdanih razloga i čekam da dođe voda“, kazao je „Vijestima“ direktor plužinskog Komunalnog preduzeća Radenko Živković.

Kako je objasnio, problem sa vodosnabdijevanjem je nastao zbog radova rađenih na vodozahvatu u svrhu poboljšanja vodosnabdijevanja i sa kolegama iz Nikšića i Podgorice rade kako bi ti radovi što prije bili okončani. Upitan zbog čega ti radovi nijesu ranije odrađeni, a ne u toku ljeta, kada su visoke temperature i kada je u Plužinama intezivna turistička sezona, Živković je kazao da „izvođač nije mogao ranije“.

„O nestanku vode smo obavijestili građane i na svim zgradama i objektima smo istakli obavještenja. Izvinjavam se zbog problema i molim ih za razumijevanje i strpljenje koje je jako poželjno. Na tri lokacije smo obezbijedili cistijerne sa vodom, a tu je i kombi sa flaširanom vodom, naravno besplatnom“, kazao je Živković.

Prije dva dana Komunalno preduzeće je na njihovoj FB stranici istaklo da će zbog preduzimanja radova na vodoizvorištu Sutulija dođi do prekida u vodosnabdijevanju 19. jula od devet časova do završetka radova, ne precizirajući kada će radovi biti završeni, kao i da se građani mole da obezbijede rezervne zalihe vode.

„Obavještavaju se građani da je zbog znatno smanjenog dotoka vode u hlornu stanicu (bazen), uzrokovanog sušnim periodom ugroženo redovno vodosnabdijevanje naselja. Shodno naprijed navedenom u narednom periodu su mogući češći prekidi u vodosnabdijevanju. Apelujemo na sve građane da vodu ne koriste nenamjenski!. Intenzivno se radi na obezbjeđivanju boljeg dotoka vode sa vodoizvorišta i nadamo se da ćemo ovaj problem riješiti u što skorijem roku. Svim građanima se izvinjavamo i zahvaljujemo na razumijevanju“, obavijestili su građane preko društvenih mreža.

Pojasnili su da je zbog sušnog perioda nivo vode na vodoizvorištu ispod minimuma, „tako da usisni ventil ne zahvata dovoljnu količinu vode, što uzrokuje znatno smanjeni dotok vode u rezervoar niske zone u Plužinama, neophodan za uredno vodosnabdijevanje“.

„Intenzivno radimo na rješavanju izuzetno kompleksnog problema na vodoizvorištu Sutulija i dajemo sve od sebe da se ovaj problem što prije riješi. Do rješavanja ovog problema svi građani mogu natočiti vodu za piće iz cistijerni koje će biti stacionirane ispred hotela Piva, na skveru, kao i na Rosuljama“.