Zimska oluja izaziva pustoš širom Kanade

Zimska oluja izaziva pustoš širom Kanade

Snažni vjetrovi, ledena kiša i obilne snežne padavine zatvorile su škole, prekinule struju u kućama i otkazale letove širom Kanade u petak, pošto je snažna zimska oluja zahvatila zemlju, što je navelo vlasti da upozore ljude da ostanu u zatvorenom prostoru ispred pogoršanje stanja.

Oluja je povezana sa istim ledenim vrijemenskim sistemom koji je zahvatio veći dio Sjedinjenih Država uoči vikenda božićnih praznika, osujećujući planove putovanja i ostavljajući više od milion domova i preduzeća bez struje.

Očekuje se da će oluja pogoditi oko dve trećine svih Kanađana dok se kreće preko dvije najnaseljenije kanadske provincije, Ontarija i Kvebeka, ka atlantskoj Kanadi, rekao je meteorolog Kanade za životnu sredinu Stiv Flisfeder.

„Svake zime očekujemo oluje (ali) ova je značajna“, rekao je on. „Vidimo različite tipove vrijemena koje sve dovode do različitih uticaja… koje utiču na veoma veliku bazu stanovništva u kratkom vrijemenskom periodu.

Zimske oluje su se povećale u učestalosti i intenzitetu u poslednjih 70 godina, prema američkom Programu za istraživanje globalnih promjena. Ovo je delimično zbog klimatskih promena, prema Fondu za zaštitu životne sredine, jer planeta isparava više vode u atmosferu dok se zagreva, što dovodi do većeg ukupnog broja padavina.

Drugi po veličini kanadski prevoznik VestJet Airlines proaktivno je otkazao sve svoje letove na aerodromima u Torontu, Otavi i provinciji Kvebek, navodeći kao razlog loše vreme. Najveći prevoznik, Er Kanada (AC.TO), takođe je upozorio na kašnjenja i otkazivanja.

Skoro 320 letova ili oko trećina svih planiranih dolazaka i odlazaka u petak otkazano je na najprometnijem kanadskom aerodromu Pirson u Torontu, dok je još 200 odloženo, prema veb stranici za praćenje letova FlightAvare.

Alberta, glavna kanadska pokrajina za proizvodnju stoke, bila je pod ekstremnim upozorenjima od strane Environment Canada.

Neki farmeri su postavili prenosive vetrolome i koristili površine sa drvećem da zaštite svoja stada od potencijalno smrtonosnih vetrova, rekla je Karin Šmid, vođa proizvodnje i proširenja govedine u industrijskoj grupi proizvođača govedine Alberta.

Niske temperature mogu da ubiju stoku, ali su takvi uginuci retki, a Šmid je rekla da nije znala za nijedan ove nedelje.

U Ontariju je olujno vreme smanjilo transport stoke do tovilišta i klaonica, ali sezona praznika je ionako spora, rekao je Džek Čef, koji vodi tovilište sa 2.000 grla.

Elektroprivreda u glavnom gradu Kanade Otavi saopštila je da je obnovila struju za više od 90.000 kupaca do podneva i radi na otklanjanju nestanka za još 10.000 kupaca.

Narednik pokrajinske policije Ontarija Keri Šmit rekao je da je policija primila izveštaje o do 100 vozila uključenih u više sudara koji su zatvorili glavni autoput u blizini Londona, Ontario.

„Vjetar i sneg duvaju i danas će biti težak dan za mnoge vozače“, rekao je Šmit u video poruci objavljenoj na Tviteru. „Najbolje mjesto je van autoputa.“