Huti dronovima napali Tel Aviv

Huti dronovima napali Tel Aviv

Jemenski borci Huti preuzeli su odgovornost nakon navodnog napada bespilotnim letjelicama na izraelski Tel Aviv, u kojem je ubijena jedna osoba, a ranjeno najmanje deset, prema izvještajima.

Portparol oružanih snaga Huta rekao je u petak u objavi na društvenim mrežama da je grupa sa sjedištem u Jemenu “gađala ‘Tel Aviv’ u okupiranoj Palestini”.

Izraelska vojska rekla je da je otvorila istragu o velikoj eksploziji u blizini kancelarije Ambasade SAD-a u gradu i da će utvrditi zašto sistemi protivvazdušne obrane nisu bili aktivirani za presretanje “vazdušne mete”.

Izraelske zračne snage pojačale su patrole kako bi “zaštitile nebo zemlje”, dodala je vojska u objavi na društvenim mrežama.

Izraelska policija je rekla da je tijelo muškarca pronađeno u stanu u blizini eksplozije i da se okolnosti istražuju.

Snimci sa mjesta eksplozije pokazuju razbijeno staklo razbacano po gradskim pločnicima dok se mnoštvo posmatrača okupilo u blizini zgrade na kojoj su vidljivi tragovi eksplozije.

Mjesto je bilo zapečaćeno policijskom trakom.

Jemenski Huti u više navrata lansirali su bespilotne letjelice i projektile prema Izraelu i na brodove povezane s Izraelom u Crvenom moru i Adenskom zalivu u znak podrške Palestincima usred izraelskog rata protiv Gaze.

Sve do ranojutarnjeg napada u petak, sve pokušaje Huta da napadnu Izrael presrela je ili izraelska odbrana ili zapadni saveznici sa snagama stacioniranim u regiji, izvještava novinska agencija Associated Press.

Hezbolah u južnom Libanu takođe je pojačao napade na vojne ciljeve u sjevernom Izraelu, rekavši da takođe djeluju u znak solidarnosti sa Palestincima zbog izraelskog rata protiv Gaze, u kojem je ubijeno gotovo 39.000 ljudi.