Kosovo traži od NATO-a da preveze jednog srpskog zatočenika kako tenzije rastu

Kosovo traži od NATO-a da preveze jednog srpskog zatočenika kako tenzije rastu

Kosovo je zatražilo od trupa NATO-a da prevezu bivšeg srpskog policajca koji je priveden pre dve nedelje, ali nije mogao da bude prebačen u drugi objekat jer su lokalni Srbi koji su zahtjevali njegovo oslobađanje postavili barikade kako bi spriječili njegovo prebacivanje.

Dejan Pantić je uhapšen 10. decembra zbog navodnog napada na policajce tokom prethodnog protesta.

Tenzije od tada rastu dok hiljade kosovskih Srba protestuju tražeći da vlada u zemlji sa većinskim albanskim stanovništvom povuče svoje policijske snage sa sjevera, gde je koncentrisana srpska manjina.

Lokalni Srbi, kojih na sjeveru Kosova ima oko 50.000, ponovili su na protestu u četvrtak da neće ukloniti blokade na putevima ako Pantić ne bude pušten.

„On (Pantić) treba da bude u pritvorskom centru, a ne u policijskoj stanici i zato smo tražili od naših međunarodnih partnera da ga prebace u adekvatan objekat“, rekao je ministar unutrašnjih poslova Dželal Svekla na konferenciji za novinare u Mitrovici, samo nekoliko kilometara. udaljen od prve barikade.

Misija NATO-a na Kosovu, KFOR, jedina je snaga koja ima helikoptere. Kosovo nema helikoptere i trebaće mu dozvola NATO-a da ga angažuje.

KFOR je poslednjih dana već prevezao devet policajaca koji su bili bolesni, ali nisu mogli da izađu iz tog područja nakon što su putevi blokirani.

Snage NATO-a, koje imaju više od 3.000 vojnika na terenu, nisu odmah odgovorile na zahtev za komentar.

Svecla je rekao da bi njegova policija mogla da ukloni barikade, ali da želi da ih uklone lokalni Srbi ili trupe NATO-a.

„Radi stabilnosti čekamo da ih uklone oni koji su ih postavili ili Kfor, ali i čekanju je kraj“, rekao je on.

Kosovska vlada je ranije saopštila da su ljudi na barikadama naoružani i da bi svaka intervencija policije mogla da naškodi ljudima sa obe strane.

Gradonačelnici etnički Srbi u severnim opštinama, zajedno sa lokalnim sudijama i oko 600 policajaca, podneli su prošlog meseca ostavke u znak protesta zbog odluke kosovske vlade da zamjeni registarske tablice automobila koje izdaje Srbija sa tablicama koje je izdala Priština.