Avio-kompanije ukidaju 2.700 letova u SAD jer zimska oluja poremeti putovanja na odmor

Avio-kompanije ukidaju 2.700 letova u SAD jer zimska oluja poremeti putovanja na odmor

Avio-kompanije su u četvrtak i petak otkazale više od 2.700 američkih letova, poremetili putovanja hiljadama za praznike, pošto je snažna zimska oluja pogodila Sjedinjene Države.

Ekstremno vrijeme poklopilo se sa početkom sezone putovanja koja bi mogla biti jedna od najprometnijih ikada.

Federalna uprava za vazduhoplovstvo saopštila je u četvrtak da je zimska oluja donela mećave srednjem zapadu sa velikim prekidima putovanja u Čikagu, Detroitu i Mineapolisu-Sentu. Pavle.

Više od 1.830 letova u SAD otkazano je u četvrtak, a još 900 letova za petak je ukinuto, prema veb lokaciji za praćenje letova FlightAvare.

Do sada je u četvrtak otkazano 23% odlaznih letova na međunarodnom aerodromu O’Hare u Čikagu i 37% letova na Čikago Midveju.

U sedam dana koji se završavaju u srijedu, Uprava za bezbednost saobraćaja saopštila je da je pregledala skoro 16,2 miliona putnika, nešto ispod 16,5 miliona pregledanih u istom periodu 2019.

Prošlogodišnji praznični period bio je poremećen izbijanjem COVID-19 među osobljem koje je primoralo aviokompanije da otkažu hiljade letova.

Američke avio-kompanije, uključujući Delta Air Lines (DAL.N), United Airlines (UAL.O) i American Airlines (AAL.O), saopštile su ranije ove nedelje da se odriču naknada za promene i razlika u cenama za putnike u nizu pogođenih područja.

Američki erlajns saopštio je u srijedu da nastavlja da prati zimsku oluju, za koju se očekuje da će ove nedelje uticati na aerodrome na srednjem zapadu, severoistoku i istočnoj obali, i da je otkazao 100 letova od 13 časova. ET (1500 GMT).

Southvest Airlines (LUV.N) je otkazao 725 letova.