Buduće generacije da istraju na putu daljeg razvoja građanske, multietničke i slobodarske Crne Gore

Buduće generacije da istraju na putu daljeg razvoja građanske, multietničke i slobodarske Crne Gore

Radojević je istakao da su ogromne tekovine 13.jula, za koji je kazao da je najveći datuma u istoriji Crne Gore koji svojom važnošću premašuje mnoge slavne događaje iz prošlosti našeg naroda.

Delegacija Saveza organizacije boraca Narodnooslobodilačkog rata (SOBNOR) danas je tradiocionalno obilježila 13. jul polaganjem vijenca na spomenik Partizanu borcu na Gorici.

Ispred SOBNOR-a Crne Gore, vijenac su položili Radojica Radojević, predsjednik SOBNOR-a Crne Gore, sekretarka Radmila Čagorović i Đorđija Miško Selić i Olga Klikovac, članovi Skupštine SOBNOR-a Crne Gore, navodi se u saopštenju ove organizacije.

Nakon polaganja vijenaca, minutom ćutanja je odata pošta herojima CrneGore i Podgorice, kao i mnogim drugim preminulim članovima i poštovaocima. U ime SOBNOR-a skupu se obratio predsjednik Radojica Radojević, koji je svim građanima Crne Gore čestitao 13. jul – Dan državnosti i dan ustanka crnogorskog naroda.

„Za Crnu Goru i njene građane, 13. jul ima izuzetan značaj. Toga dana, 1878. godine, na Berlinskom kongresu je Crna Gora dobila međunarodno pravno priznanje, a na isti dan 1941. godine, upisala se na listu zemalja od kojih su drugi učili kako se treba boriti za slobodu, dižući ustanak protiv najvećeg svjetskog zla – fašizma“, kazao je Radojević.

On je istakao da su ogromne tekovine 13.jula, za koji je kazao da je najveći datuma u istoriji Crne Gore koji svojom važnošću premašuje mnoge slavne događaje iz prošlosti našeg naroda.

„Ovaj ustanak je ponikao iz bogatog duhovnog života naroda koji je vjekovima vodio borbu za slobodu, a ona mu je bila vrhovno načelo za čije ostvarenje se nije žalio ni život. U trinaestojulskom ustanku je došlo do izražaja crnogorsko nacionalno biće, njegovo slobodoljubje i rodoljubje ispoljavano kroz vjekove da ne vole tuđinsko prisustvo na svom rodnom kamenu, što je posebno došlo do izražaja u borbi protiv fašističkim porobljivača. Trinaestojulski ustanak je donio socijalno-revolucionarne promjene sa jedne strane i ostvarenje nacionalne ravnopravnosti sa druge strane“, ukazao je Radojević.

On je dodao da je SOBNOR svih ovih godina temeljno i nepokolebljivo baštinio antifašizam i slobodarstvo kao tradiciju Crne Gore, te da će se svim svojim bićem boriti da se očuva i slijedi veličanstvena tekovina NOB-a, istovremeno se obreći za društvo socijalne pravde.

„Antifašistički duh građana Podgorice i Crne Gore, žrtve koje su dali u toku Narodnooslobodilačke borbe, ostavili su u nasljeđe budućim generacijama obavezu da istraju na putu daljeg razvoja i napretka građanske, multietničke i slobodarske Crne Gore… Neka je slava herojima i vitezovima trinajstojulskih ustanika. Klanjamo im se do nezaborava i obećavamo da ih nećemo i ne smijemo zaboraviti“, zaključio je Radojević.