Svaki dan JEDETE SLADOLED?  Ovo se može dogoditi  VAŠEM ORGANIZMU

Svaki dan JEDETE SLADOLED? Ovo se može dogoditi VAŠEM ORGANIZMU

Iako sladoled sadrži neke važne hranljive materije kao što su kalcijum, vitamini D i A, oni nisu u dovoljnim količinama da bi dobro uticali na zdravlje.

Ono što svakako ima je mnogo masti i šećera, tako da se ne treba oslanjati na sladoled da biste dobili dnevnu dozu ovih ključnih hranljivih materija.

Svakodnevna konzumacija sladoleda može uticati na tijelo i zdravlje na mnogo načina, a neki od faktora mogu biti štetniji od drugih.

Može izazvati osjetljivost zuba

Zubi mogu biti osjetljivi na hladnu, toplu i kisjelu hranu i piće, a to se dešava kada se zubna gleđ, ljuska koja pokriva zube, skupi i nervni završeci zuba budu izloženi. Ako sumnjate da bi osjetljivost zuba mogla biti vaš problem, svakodnevno jedenje sladoleda će to potvrditi. Obavezno posetite svog stomatologa, a ako u međuvremenu nastavite da jedete sladoled, nemojte ga gristi, već ližite.

U nekim okolnostima može pomoći u izgradnji mišića

Trener i nutricionista slavnih ličnosti, Džej Kardijelo, vjeruje da šećeri u sladoledu pomažu u izgradnji mišića i sprječavaju razgradnju proteina povećanjem nivoa insulina u telu. Dodaje da sladoled može da bude koristan i do dva sata poslije treninga. Međutim, doktor Kristi Funk smatra da, iako ima istine u tome da je sladoled poslije treninga dobar za oporavak, ipak ne treba preterivati. Važno je koliko ste vježbali, a doktor Trevis Stork vjeruje da konzumiranje sladoleda poslije treninga nije idealan izbor.

Može poremetiti san

Ključna studija objavljena u Journal of Sleep Medicine otkrila je da je jedenje hrane sa malo vlakana i bogato zasićenim mastima povezano sa boljim snom. Konzumiranje više šećera, posebno noću, smanjuje količinu dubokog sna koji regeneriše. Stručnjak za spavanje Kris Vinter vjeruje da sladoled posle večere ili jedenje puno masne hrane prije spavanja nije rješenje za probleme sa spavanjem većine ljudi. Dr Zima savjetuje da je pre spavanja bolje pojesti bananu koja je bogata magnezijumom, i samim tim poboljšava san.

Može negativno da utiče na raspoloženje i zdravlje mozga

Doktorka Eva Selhub dodaje da je hrana sa visokim sadržajem masti i šećera, poput sladoleda, štetna za mozak. Brojne studije su otkrile korelaciju između ishrane bogate rafinisanim šećerima i oštećene funkcije mozga, pa čak i pogoršanja simptoma poremećaja raspoloženja kao što je depresij