Blinken: Azerbejdžan i Jermenija blizu postizanja mirovnog sporazuma

Blinken: Azerbejdžan i Jermenija blizu postizanja mirovnog sporazuma

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je na sastanku sa kolegama iz Azerbejdžana i Jermenije da su Baku i Jerevan “veoma blizu” postizanju “trajnog i dostojanstvenog” mirovnog sporazuma.

“Tokom posljednjih godinu i po, Jermenija i Azerbejdžan su uradili veoma važan posao na pregovorima i zaključivanju mirovnog sporazuma – onog koji je trajan, dostojanstven i koji bi otvorio izuzetne mogućnosti za obije zemlje, region koji dijele, i za njihov odnos sa Sjedinjenim Američkim Državama”, rekao je Blinken novinarima prije sastanka s ministrom vanjskih poslova Jermenije Araratom Mirzoyanom i šefom azerbejdžanske diplomatije Jejhunom Bajramovim na marginama samita NATO-a u Vašingtonu.

Blinken je ukazao na napore SAD-a i Evropske unije za mirovne pregovore između dvije strane.

“Danas je prilika da sagledamo napredak koji je napravljen. Šta je ostalo? Ali na osnovu svih angažmana koje smo imali, uključujući i protekle sedmice, vjerujem da su obje zemlje vrlo blizu mogućnosti da dođu do finalnog sporazuma – onaj koji bi SAD snažno podržao”, istakao je Blinken, prenosi Anadolija.

Bajramov je na mreži „X“ ponovio posvećenost Azerbejdžana mirovnom procesu.

Mirzojan je u junu rekao da je Jermenija spremna potpisati mirovni sporazum sa Azerbejdžanom, dodajući da bi on mogao biti sačinjen u roku od mjesec.

Azerbejdžanski lider Ilham Alijev rekao je prošle sedmice da bi dvije zemlje mogle finalizirati “osnovne principe” sporazuma “u roku od nekoliko mjeseci”, ali mirovni sporazum može biti potpisan samo ako Armenija promijeni svoj Ustav.

“Glavni uslov mirovnog sporazuma je promjena Ustava Jermenije jer sadrži teritorijalne pretenzije prema Azerbejdžanu. I dok se to ne dogodi, mirovni sporazum neće biti potpisan”, naglasio je Alijev.

Jermenija je u maju vratila Azerbejdžanu četiri sela koja je okupirala tokom prvog rata u Karabahu.