[Uplovljenjem broda AF Mia OBNOVLJENA  pomorska povezanost Crne Gore i Italije

[Uplovljenjem broda AF Mia OBNOVLJENA pomorska povezanost Crne Gore i Italije

Nešto kasnije i kruzer “Marella Explorer”.Brod “Mia” označio je ponovnu pomorsku povezanost Bara sa Italijom. Dočekali su ga predstavnici Ministarstva pomorstva i saobraćaja, Barske plovidbe, Opštine Bar i Turističke organizacije Bar, uz prigodan program FA “Rumija”.

Izvršni direktor Barske plovidbe, Boris Mihailović i predstavnik Ministarstva pomorstva i saobraćaja, Nikola Marku istakli su značaj ove linije sa ekonomskog aspekta, ali i tradicije. Kako je istakao Marku “ovo je samo početak obnove starog prijateljstva i nečega što će donijeti samo dobro našim naraštajma”.

Na Gatu 5 jutros su bili predsjednik Opštine Bar, Dušan Raičević i predsjednik Skupštine opštine , Branislav Nenezić.

“Zaista lijepa slika iz akvatorijuma barske luke, pored sada već tradicionalnih kruzer brodova koji u kontinuitetu posjećuju barsku luku. Po prvi put ove godine su povezane obale Crne Gore i Italije i omogućen putnički saobraćaj nakon dvije godine pauze. Siguran sam da je ovo najava neke svjetlije budućnosti i ostvarenje sna mnogih Barana da se ponovo povežu Bar i Bari tradicionalnom morskom linijom, koja je bila za sve nas u Baru, a i u Crnoj Gori, prozor u svijet” , naglasio je Raičević.

Brodom je u Bar stiglo 27 putnika i deset vozila. Prvi putnici na ovoj liniji prenijeli su utiske za Radio Bar i Bar info.

Putnica porijeklom iz Crne Gore, doputovala je iz Italije sa svojom sestrom, koja se nakon tri decenije vraća da živi u domovini. Putovanje im je bilo veoma ugodno i emotivno, ali smatra da je ova linija trebalo da bude više reklamirana.

Sagovornik za Radio Bar i Bar info, takođe porijeklom iz Crne Gore, došao je iz Trenta gdje radi kao rukometni trener, da provede odmor sa svojom porodicom. Ističe da je dugo radio u Pulji i uvijek mu je bilo zadovoljstvo da putuje ‘Svetim Stefanom’, pa je zbog toga odabrao putovanje ‘Miom’, iako obično dolazi avionom, letom Milano – Podgorica.

Ćazim Alkovi ć i njegov sin Emir konačno su dočekali trajektnu povezanost barske, odnosno crnogorske i italijanske obale. Podsjetićemo, otac i sin već godinama putujući biciklima zemljama regiona, izražavaju protest zbog gašenja ove pomorske veze. I ovoga puta otišli su u Italiju biciklima, a vratili se brodom ‘Mia’ na njegovom prvom zvaničnom putovanju na liniji Ankon- Bar- Drač.