Zelenski kaže da pomoć američkog Kongresa „nije dobrotvorne svrhe“ i poziva na veću podršku

Zelenski kaže da pomoć američkog Kongresa „nije dobrotvorne svrhe“ i poziva na veću podršku

Predsjednik Vladimir Zelenski rekao je američkom Kongresu da je pomoć Ukrajini ulaganje u demokratiju, a ne u dobrotvorne svrhe, dok se pozivao na američke bitke protiv nacista u Drugom svjetskom ratu kako bi tražio dodatnu pomoć za svoje ratne napore zemlje.

Komentari Zelenskog u sredu dolaze u trenutku kada republikanci – od kojih neki izražavaju sve veći skepticizam u pogledu slanja tolike pomoći Ukrajini – spremaju se da preuzmu kontrolu nad Predstavničkim domom američkog Kongresa od demokrata 3. januara.

Neki tvrdolinijaški republikanci su čak pozvali da se prekine pomoć i da se izvrši revizija kako bi se utvrdilo kako je potrošen dodeljeni novac.

„Vaš novac nije dobrotvorne svrhe. To je ulaganje u globalnu bezbednost i demokratiju sa kojom postupamo na najodgovorniji način“, rekao je Zelenski na zajedničkoj sednici Senata i Predstavničkog doma SAD, govoreći na engleskom.

Svjet je previše povezan da bi dozvolio bilo kojoj zemlji da ostane po strani i da se oseća bezbjedno, rekao je Zelenski apelujući na dvopartijsku podršku.

Ranije se Zelenski, koji je nosio svoje zaštitni znak maslinastozelene pantalone i džemper u svojoj prvoj stranoj ratnoj poseti, sastao sa predsednikom Džoom Bajdenom, koji je pozvao na podršku da nastavi da teče 2023.

Sjedinjene Države su takođe najavile još 1,85 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, uključujući sistem protivvazdušne odbrane „Patriot“ koji će joj pomoći da odbrani baraž ruskih projektila.

Zelenski je rekao da je sistem Patriot važan korak u stvaranju vazdušnog štita.

„To je jedini način da terorističkoj državi oduzmemo njen glavni instrument terora – mogućnost da udarimo naše gradove, našu energiju“, rekao je Zelenski na konferenciji za novinare u Beloj kući, stojeći pored Bajdena.

„Želeli bismo da dobijemo više Patriota… mi smo u ratu“, rekao je Zelenski novinarima u Beloj kući.

Rusija kaže da je pokrenula svoju „specijalnu vojnu operaciju“ u Ukrajini u februaru da bi je oslobodila nacionalista i zaštitila zajednice koje govore ruski. Ukrajina i Zapad opisuju akcije Rusije kao ničim izazvan agresorski rat.

Ukrajina je poslednjih nedelja bila izložena uzastopnim ruskim udarima usmjerenim na njenu energetsku infrastrukturu, ostavljajući milione bez struje ili tekuće vode usred ledene zime.

Novinska agencija TASS citirala je ruskog ambasadora SAD koji je rekao da je poseta Zelenskog potvrdila da su izjave SAD da ne žele sukob sa Rusijom bile prazne reči.

Provokativne akcije Amerike u Ukrajini dovele su do eskalacije čije je posledice bilo nemoguće zamisliti, rekao je Anatolij Antonov, preneo je TASS.

Rusija je prošle nedelje rekla da će sistemi Patriot, ako budu isporučeni Ukrajini, biti legitimna meta ruskih udara.

Zelenski se pridružio dugačkoj listi svetskih lidera koji su govorili na zajedničkim sastancima Senata i Predstavničkog doma SAD, što je tradicija koja je započela 1874. posetom havajskog kralja Kalakaue i uključivala je skoro legendarne ratne posete britanskog premijera Vinstona Čerčila, kraljeva, kraljica i jednog papa.

Članovi Predstavničkog doma i senatori obe stranke skočili su na noge kako bi pozdravili delove govora Zelenskog dok je on uporedio bitku svoje zemlje sa Drugim svetskim ratom, pa čak i sa američkom revolucijom.

Pozivajući se na bivšeg predsednika SAD Frenklina D. Ruzvelta, koji je služio između 1933. i 1945., i napore da se Evropa oslobodi od nacističke okupacije, Zelenski je apelovao na Amerikance dok su se okupljali sa porodicom za Božić.

„Baš kao hrabri američki vojnici, koji su držali svoje linije i uzvratili Hitlerovim snagama tokom Božića 1944. godine, hrabri ukrajinski vojnici čine isto Putinovim snagama ovog Božića“, rekao je on.

Kongres je na ivici da odobri dodatnih 44,9 milijardi dolara hitne vojne i ekonomske pomoći, pored nekih 50 milijardi dolara koje je već poslato Ukrajini ove godine jer se najveći kopneni sukob u Evropi odugovlači od Drugog svetskog rata.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je da Vašington ne vidi znake da je ruski predsednik Vladimir Putin voljan da se angažuje u stvaranju mira.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će veće isporuke zapadnog oružja Ukrajini dovesti do „produbljenja“ sukoba.

Zelenski je rekao da „pravedan mir“ sa Rusijom ne znači kompromise po pitanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine.