EU će razmatrati zahtjev Kosova za članstvo početkom 2023. godine

EU će razmatrati zahtjev Kosova za članstvo početkom 2023. godine

Države Evropske unije planiraju da razmotre djelimično priznatu aplikaciju Kosova za članstvo u bloku već početkom 2023. godine, kada će Švedska predsedavati Savjetom EU.

O tome piše Blumberg pozivajući se na obavešteni izvor, prenosi „Evropska istina“.

Prema izvoru, o aplikaciji Kosova treba pažljivo razgovarati, jer je to osetljivo pitanje za mnoge zemlje članice EU. Kao što znate, pet od 27 zemalja Evropske unije – Grčka, Španija, Kipar, Rumunija i Slovačka – ne priznaju nezavisnost Kosova.

Kako je saopšteno, Kosovo je zvanično podnelo zahtev za punopravno članstvo u Evropskoj uniji 15. decembra. Pre toga, čelnici Kosova su potpisali dokument za prijavu i taj trenutak nazvali „istorijskim”.

Kosovo je poslednja zemlja u regionu Zapadnog Balkana koja je podnela zahtev za status kandidata. Međutim, za razliku od drugih zemalja u regionu, slučaj Kosova je specifičan, jer se za članstvo prijavljuje zemlja koju ne priznaje pet država Evropske unije.

Srbija je ljutito reagovala na kandidaturu Kosova za pridruživanje EU, a zvaničnici su rekli da će tražiti od pet zemalja EU koje nisu priznale Kosovo, kao i od Mađarske, da blokiraju inicijativu u Briselu.

Istovremeno, EU je prethodnog dana postigla preliminarni dogovor o uvođenju bezviznog režima sa Kosovom.