U Njemačkoj je zamrznuto oko 5 milijardi evra imovine zbog sankcija Ruskoj Federaciji

U Njemačkoj je zamrznuto oko 5 milijardi evra imovine zbog sankcija Ruskoj Federaciji

U Njemačkoj je od decembra, kao rezultat sankcija Evropske unije Rusiji, zamrznuta imovina sankcionisanih lica u ukupnom iznosu od oko pet milijardi evra.

O tome piše „Evropska istina” u odgovoru njemačke savezne vlade na zahtjev poslanika Bundestaga iz Levice Kristijana Gerkea, koji se poziva na publikaciju t-online.

Kako se navodi u odgovoru, u Njemačkoj je zamrznuto oko pet milijardi evra imovine ruskih oligarha, što je samo pola milijarde evra više nego u julu.

Ovaj broj se nije promjenio uprkos činjenici da Nemačka ima zakon o sankcijama koji obavezuje one koji podležu sankcijama EU da prijave svoju imovinu ili im preti novčana kazna ili zatvorska kazna do godinu dana.

Ako početkom avgusta nijedno sankcionisano lice nije ispunilo uslove zakona, do sada je to učinilo samo osam osoba, koje imaju ukupno 577 miliona evra imovine. Istovremeno, više od 1.000 fizičkih i 100 pravnih lica sa imovinom u Nemačkoj našlo se pod sankcijama EU.

„Brojke dokazuju: obaveza prijavljivanja u zakonu o primeni sankcija je promašaj. Nekoliko meseci oligarsi uopšte ništa nisu prijavili. Jer znaju da su istražitelji u Nemačkoj još uvek u mraku. Ko je šta poseduje u Nemačkoj je crna kutija.“ – rekao je Giorke u intervjuu za t-online.

Publikacija napominje da je nemački parlament nedavno usvojio zakon o primeni sankcija-II, koji predviđa stvaranje „Centralne kancelarije za primenu sankcija“ pod glavnom upravom carina i osmišljen je da ojača borbu protiv novca. pranje u sektoru nekretnina.