Muskova pravila na Tviteru: Vrtoglava vremenska linija koja izaziva udarce

Muskova pravila na Tviteru: Vrtoglava vremenska linija koja izaziva udarce

Otkako je Elon Musk preuzeo kontrolu nad Tvitterom krajem oktobra, zabuna oko toga šta je, a šta nije dozvoljeno na platformi, čak i šta je verifikovani nalog, harala je. Pravila i politike se mogu mjenjati svakodnevno, pa čak i svaki sat. Malo od onoga što se dogodilo na Tviteru za skoro dva mjeseca pod Muskovim vođstvom ima ikakve vjeze sa onim što je prvobitno bila njegova najveća pritužba na platformu: pošast botova ili spam naloga.

Evo sažetka nekih događaja, promjena politike i konfuzije koja je bila obeležje Muskovog Tvitera.

27. oktobar: Musk preuzima kontrolu nad Tvitterom i otpušta generalnog direktora, glavnog finansijskog direktora i glavnog advokata kompanije.

28. oktobar: Neki nalozi kruže davno razotkrivene teorije zavere u pokušaju da „testiraju“ da li se Tvitterova politika o dezinformacijama još uvek primenjuje.

30. oktobar: Mask je na Tviteru objavio vezu sa neosnovanim glasinama o napadu na muža predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi. Kasnije je obrisao tvit.

31. oktobar: Mask otpušta Tviterov odbor direktora i postaje jedini član odbora.

3. novembar: General Mills i Audi pauziraju oglase na Tviteru. Drugi oglašivači izražavaju zabrinutost zbog moderiranja sadržaja pod Muskom i da li bi ostanak na Tviteru mogao okaljati njihove brendove.

5. novembar: Tviter najavljuje uslugu pretplate od 7,99 dolara mesečno koja uključuje plavi ček neposredno pred američke izbore na sredini mandata, koji je ranije davan samo verifikovanim nalozima.

6. novembar: Nakon što je mnoštvo lažnih „verifikovanih“ naloga počelo da objavljuje na platformi, Mask kaže da će Tviter suspendovati svaki nalog za lažno predstavljanje koji ne pokaže da je to parodijski nalog.

7. novembar: Mask poziva „nezavisne birače“ da glasaju za republikance na predstojećim američkim izborima na sredini mandata.

9. novembar: Mask nastoji da uveri velike kompanije koje se oglašavaju na Tviteru da njegovo haotično preuzimanje platforme društvenih medija neće naštetiti njihovim brendovima, priznajući da bi se neke „glupe stvari“ mogle dogoditi u kratkom roku. Musk stvara „zvaničnu“ oznaku za Tvitter naloge visokog profila i ukida je nekoliko sati kasnije.

10. novembar: Centar za suzbijanje digitalne mržnje otkrio je da je broj tvitova koji sadrže jednu od nekoliko različitih rasnih uvreda porastao u nedelji nakon što je Mask kupio Tviter.

11. novembar: Tvitter-ove ponovo pokrenute nalepnice za „verifikaciju“ plavim čekovima za svakoga ko je spreman da plati 8 dolara mesečno preplavio je talas lažnih naloga koje je Tviter odobrio, uključujući lažni nalog Eli Lilli & Co. koji je tvitovao da je insulin besplatan. Nintendo, Lockheed Martin, Maskove kompanije Tesla i SpaceKs takođe su lažno predstavljeni, kao i računi različitih profesionalnih sportskih i političkih ličnosti.

13. novembar: Mask dodatno ohrabruje timove koji se bore protiv dezinformacija na Tviteru pošto su spoljni moderatori otpušteni.

17. novembar: Demokratski senatori traže od saveznih regulatora da istraže svako moguće kršenje zakona o zaštiti potrošača od strane Tvitera ili njegovih obaveza u pogledu bezbednosti podataka.

19. novembar: Nalog Donalda Trampa je vraćen, čime se poništava zabrana koja je bivšem predsedniku bila isključena sa sajta društvenih medija otkako je pro-Trampova gomila napala Kapitol SAD 6. januara 2021. Odluka je zasnovana na rezultatima anketu Musk je tvitovao pratiocima.

21. novembar: Tviter ponovo postavlja lični nalog krajnje desničarske zastupnice Mardžori Tejlor Grin, koji je zabranjen u januaru zbog kršenja politike dezinformacija o COVID-19 platforme.

25. novembar: Tviter najavljuje planove za preuređenje svoje premium usluge pomoću kvačica u različitim bojama, uključujući zlatnu za kompanije, sivu za vladine račune i plavu za svakoga ko će je platiti.

28. novembar: Tviter prestaje da primenjuje svoju politiku protiv dezinformacija o COVID-19 na platformi.

30. novembar: Visoki zvaničnik Evropske unije upozorava Maska da Tviter treba da pojača mere za zaštitu korisnika od govora mržnje, dezinformacija i drugog štetnog sadržaja kako bi izbegao novčane kazne ili čak zabranu u bloku od 27 zemalja.

10. decembar: Tvitter ponovo pokušava da pokrene svoju premium uslugu za 8 dolara mesečno za korisnike veba, ali sada iznosi 11 dolara mesečno za korisnike iPhone-a i iPad-a.

12. decembar: Tviter raspušta svoj Savet za poverenje i bezbednost, savetodavnu grupu od oko 100 nezavisnih građanskih, ljudskih prava i drugih organizacija koje je kompanija osnovala 2016. da bi se bavila govorom mržnje, eksploatacijom dece, samoubistvima, samopovređivanjem i drugim problemima na platforma.

14. decembar: Tviter je suspendovao nalog koji je koristio javno dostupne podatke o letu za praćenje privatnog aviona Elona Maska, uprkos obećanju novog vlasnika platforme društvenih medija da će to nastaviti zbog njegovih principa slobode govora. Nalog se vraća satima kasnije sa pravilima koja nameću nove uslove svim korisnicima u vezi sa deljenjem nečije trenutne lokacije, a zatim se nalog ponovo suspenduje.

15. decembar: Suspendovani su nalozi novinara koji prate platformu društvenih medija Mask, među kojima su i novinari koji rade za Njujork tajms, Vašington post, CNN, Glas Amerike i druge publikacije. Nalozi se vraćaju dan kasnije nakon Tviter ankete.

19. decembar: Više od polovine od 17,5 miliona korisnika koji su odgovorili na Tviter anketu koju je napravio Mask o tome da li treba da se povuče sa mjesta šefa kompanije glasalo je za do zatvaranja ankete. Nije bilo trenutnog saopštenja sa Tvitera ili Maska o tome da li će podneti ostavku, iako je Mask rekao da će se pridržavati rezultata.