Libijski sud osudio je na smrt 17 bivših pripadnika ID

Libijski sud osudio je na smrt 17 bivših pripadnika ID

Libijski sud osudio je na smrt 17 bivših pripadnika Islamske države, navodi se u saopštenju glavnog tužioca te zemlje sa sedištem u Tripoliju u ponedeljak.

Smrtne kazne izrečene su osuđenima za učešće u ubistvu 53 osobe u zapadnom gradu Sabrata i uništavanju javne imovine, navodi se u saopštenju. Još 16 militanata osuđeno je na zatvorske kazne, od kojih dvojica doživotno. Sud nije precizirao kada će kazne biti izvršene.

Libija je i dalje podeljena između dve rivalske administracije posle godina građanskog rata. Podela između vlasti u glavnom gradu Tripolija i istočnoj Libiji dovela je do propadanja vladinih institucija i službi i rasprostranjenog bezakonja.

Islamski ekstremisti proširili su svoj domet u Libiji nakon što je ustanak 2011. zbacio i kasnije ubio dugogodišnjeg vladara Moamera Gadafija. IS je proterana iz svog glavnog uporišta, priobalnog grada Sirta, 2016. i pobegla u unutrašnjost. Militanti su takođe prisutni u drugim džepovima, kao što je zapadna Sabrata, nedaleko od granice zemlje sa Tunisom.