Tajlandska mornarica traži 33 nestala marinca nakon što je ratni brod potonuo

Tajlandska mornarica traži 33 nestala marinca nakon što je ratni brod potonuo

Tajlandska vojska je u ponedeljak rasporedila ratne brodove i helikoptere kako bi pokušala da locira 33 marinca nestale nakon što je korveta potonula preko noći u uzburkanim vodama u Tajlandskom zalivu, saopštila je mornarica.

Tri mornarička broda i dva helikoptera poslata su da pronađu nestale kod provincije Pračuap Kiri Kan, južno od Bangkoka, nakon što je ratni brod HTMS Sukotaj doživeo kvar na motoru i potonuo nešto pre ponoći oko 20 nautičkih milja od obale.

Spasilačka misija tokom noći po lošem vremenu obezbedila je 73 od 106 ljudi na brodu, saopštila je mornarica, dok je preostala 33 bila primorana da napusti brod.

Mornarica je na svom Tviter nalogu objavila slike i video snimke na kojima se vidi grupa osoblja u narandžastim prslucima u crnom splavu na naduvavanje kako se u mraku udaljava od broda dok se talasi nadimaju oko njega. Nije odmah bilo jasno koliko je splavova bilo raspoređeno.

Sukotaj, korvetu američke proizvodnje koja se koristi od 1987. godine, udarili su u nedelju jaki talasi, primoravši je da se nagne na jednu stranu pre nego što je bila poplavljena morskom vodom, rekao je portparol mornarice admiral Pogkrong Monthardpalin.

Slika koju je podelila mornarica pokazuje da se sivi brod prevrnuo na bok, dok je druga slika na ekranu skenera pokazala pramac broda i topovsku kupolu kako viri iznad vodene linije dok se spuštao.