U Njemačkoj se mijenja odnos prema ukrajinskim izbjeglicama

U Njemačkoj se mijenja odnos prema ukrajinskim izbjeglicama

U Njemačkoj su sve glasniji pozivi za smanjenje socijalnih povlastica namijenjenih ukrajinskim izbjeglicama, posebno vojnim obveznicima, s ciljem da se podstakne njihova brža integracija na tržište rada.

Nakon opozicione koalicije CDU/CSU, oglasio se i predstavnik koalicione vlade, glavni sekretar Liberalno-demokratske stranke (FDP) Bijan Djir-Sarai, rekavši u intervjuu za dnevnik Bild da bi izbjeglice iz Ukrajine trebalo finansijski biti izjednačene sa podnosiocima zahtjeva za azil.

Izbjeglice iz Ukrajine od prvog dana dolaska u Njemačku primaju tzv. građanski novac, što je oblik socijalne pomoći za osobe koje traže zaposlenje i imaju pristup tržištu rada, piše Tanjug.

Istovremeno, podnosioci zahtjeva za azil primaju pomoć u okviru odredbi zakona o izdržavanju podnosilaca zahtjeva za azil, ali njima nije omogućen pristup legalnom tržištu rada. Konkretno, građanski novac za izbjeglice samce iznosi 563 evra mjesečno i država uz to preuzima kompletne troškove stanarine i režija.

Za osobe koje podnose zahtjev za azil tokom procesuiranja njihovih zahtjeva i za one kojima je zahtjev odbijen, ali se zbog humanitarnih razloga ne mogu deportovati, mjesečna pomoć za samce iznosi 460 evra.

Osim toga, država snosi troškove smještaja samo u prihvatnim centrima za izbjeglice.

Pravo na dodatak za djecu u iznosu od 250 evra po djetetu imaju samo oni koji primaju pomoć u novcu i azilanti nakon što im je priznat status.

Početkom ove godine u Njemačkoj je pokrenuta rasprava o isplativosti ovakvih propisa, s obzirom na to da porodice sa troje djece preko socijalne pomoći imaju pravo na vrlo visok mjesečni novčani iznos od države.