Malezijska policija ispituje operatera kampa nakon što je klizište ubilo 24 osobe

Malezijska policija ispituje operatera kampa nakon što je klizište ubilo 24 osobe

Malezijska policija pozvala je članove osoblja iz kampa bez dozvole da pomognu u istrazi klizišta koje je sravnilo teren kampa i ubilo najmanje 24 osobe, dok se potraga za nestalima nastavlja treći dan u nedjelju.

Žrtve, uključujući sedmoro djece, poginule su nakon što je klizište provalilo kamp u petak rano ujutru, dok su spavali u šatorima u Batang Kaliju, popularnoj brdovitoj oblasti oko 50 kilometara sjeverno od glavnog grada Kuala Lumpura.

Od 94 osobe zatečene u klizištu, 61 je bezbjedna, a devet se i dalje vodi kao nestalo, saopštila je državna vatrogasna i spasilačka služba Selangora.

Timovi za potragu i spasavanje povećali su broj bagera i pasa za spasavanje kako bi pronašli kampere koji bi mogli biti zarobljeni ispod blata i krhotina, uz jaku kišu koja izaziva zabrinutost od daljih klizišta.

Šef policije Hulu Selangora Suffian Abdullah rekao je da je policija ispitala operatera i dva radnika kampa na Očevoj organskoj farmi.

Vlasti su saopštile da je vlasnicima bilo dozvoljeno da upravljaju organskim farmama, ali nisu podneli zahtjev za dozvolu za vođenje tri kampa na imanju.

Vlasnici farme nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentar.

„Naša srca su blisko povezana sa vama, neka pokojnici počivaju u miru… Molite se za preživele i povređene“, navodi se na Fejsbuku u saopštenju koje se obraća žrtvama i njihovim porodicama.

Državni šef vatrogasne i spasilačke službe Norazam Hamis rekao je u subotu da su šanse da se pronađe još preživelih male s obzirom na nedostatak kiseonika i težinu blata koje pritiska mjesto.

Prvobitna istraga pokazala je da se urušio nasip od oko 450.000 kubnih metara zemlje. Zemlja je pala sa procenjene visine od 30 metara (100 stopa) i pokrila je površinu od oko jedan hektar (0,4 hektara).

U subotu uveče, porodica 31-godišnje Nurul Azvani Kamarulzaman, koja je stradala u tragediji, tugovala je dok su održavali njenu sahranu na groblju u Kuala Lumpuru.

Nurul Azvani, pomoćnik u kuhinji u školskoj menzi, bio je na dvodnevnom izletu sa nastavnicima i učenicima. Trebalo je da se vrati u petak, na dan katastrofe.

„Nikada nismo očekivali da će se desiti prirodna katastrofa“, rekao je za Rojters njen zet Mohd Shazvan Ashraf Mohamad Saberi. „Još uvek nismo u mogućnosti da ovo obradimo.“

Klizišta su uobičajena u Maleziji, ali se obično javljaju tek nakon jake kiše. Poplave su takođe česte, sa oko 21.000 ljudi raseljeno prošle godine zbog obilne kiše u sedam država.