RTCG će ponovo raspisati konkurs za ombudsmana Javnog servisa

RTCG će ponovo raspisati konkurs za ombudsmana Javnog servisa

Radio-televizija Crne Gore (RTCG) će ponovo raspisati konkurs za ombudsmana Javnog servisa.

To je odlučeno nakon tajnog glasanja tokom današnje sjednice Savjeta RTCG-a, jer niko od četiri kandidata nije dobio većinu glasova.

Danijela Popović, Todor Brajković i Žarko Božović su dobili po jedan glas, a dva listića su bila prazna. Od pet glasačkih listića, tri su važeća i dva nijesu popunjena, rekao je predsjednik Savjeta Veselin Drljević.

Prethodna sjednica Savjeta nije održana, jer nije bilo kvoruma.

Balša Milić, iz pravne službe, kazao je tokom sjednice da su stigle četiri prijave koje su uredno proslijeđene članovima Savjeta. Predložio je tada da glasanje za ombudsmana bude tajno.

Na poziciju ombudsmana prijavili su se Danijela Popović, aktuelna ombudsmanka, Slavica Kruščić Vasović i Žarko Božović, zaposleni u RTCG i novinar „Dana“, Todor Brajković.

„Ukoliko budu bili podijeljeni glasovi, konkurs se poništava i moraće se raspisati novi konkurs u što kraćem roku zbog hitnosti“, kazao je Milić.

Marijana Camović Veličković kazala je da „jedan od kandidata ne ispunjava formalne uslove, a to je gospodin Todor Brajković“.

„Detaljnom pretragom sajta ‘Dan’, ne može se naći nikakav trag da je gospodin Brajković nešto radio, a da ima audio-vizuelnu formu. Postoje samo tekstovi koji su prepisani iz novine. Zbog toga mislim da gospodin Brajković ne treba da bude na listi…“, kazala je Camović Veličković.

Istakla je da bi, u slučaju da Brajković ostane kandidat za ombudsmana, Veselin Drljević „trebalo da bude izuzet iz glasanja, jer je u prijateljskim odnosima sa Brajkovićem“.

Ona je naglasila da bi, ipak, trebalo da se glasa javno.

Milić je kazao da Brajković zadovoljava kriterijum od 10 godina radnog iskustva.

Drljević je kazao da je ponosan na prijateljstvo sa Brajkovićem i dodao da ne bi trebalo da bude izuzet iz glasanja. Istakao je da je tajnost glasanja ustavna kategorija, naglašavajući da se „neće izuzeti iz glasanja“.

Camović Veličković je kazala da Brajković nije mogao da stekne iskustvo radeći na radiju i u štampanom mediju. Poručila je Drljeviću da ne bi trebao da glasa za „sopstvenog prijatelja“.

Usvojeni su zapisnici sa 38. i 39. sjednice Savjeta RTCG.