Cijene nafte su porasle za 2 dolara zbog predviđanja povećanja potražnje za 2023

Cijene nafte su porasle za 2 dolara zbog predviđanja povećanja potražnje za 2023

Cijene nafte porasle su u srijedu za više od 2 dolara nakon što su OPEK i Međunarodna agencija za energetiku (IEA) prognozirali oporavak tražnje tokom sledeće godine i pošto se očekuje da će povećanje američkih kamatnih stopa popustiti zajedno sa usporavanjem inflacije.

Fjučersi na naftu Brent porasli su za 1,88 dolara, ili 2,3 odsto, na 82,56 dolara po barelu do 11:55 po EDT (16:55 GMT), dok su fjučersi na američku naftu Vest Tekas Intermediate (VTI) porasli za 1,82 dolara na 77,21 dolara. Oba ugovora su porasla za više od 2 dolara ranije tokom sesije.

Brent ugovor se vratio na zaostalu tržišnu strukturu u kojoj se bareli za punjenje u prednjem mesecu trguju više od kasnijih isporuka, što ukazuje na to da brige o prekomernoj ponudi jenjavaju.

Struktura je prošle nedjelje pala u kontango, sa isporukama u prvom mjesecu jeftinijim od onih sa kasnijim utovarom.

Posmatrajući 2023. godinu, OPEK je rekao da očekuje da će potražnja za naftom porasti za 2,25 miliona barela dnevno (bpd) tokom sledeće godine na 101,8 miliona barela dnevno, uz potencijalno povećanje od Kine, najvećeg svjetskog uvoznika.

IEA, koja je videla da se kineska potražnja za naftom oporavlja sledeće godine nakon smanjenja od 400.000 barela dnevno u 2022, podigla je svoju procijenu rasta potražnje za naftom za 2023. na 1,7 miliona barela dnevno za ukupno 101,6 miliona barela dnevno.

Podaci pokazuju da je drumski i vazdušni saobraćaj u Kini naglo rastao.

„Podešavanje i dalje podržava trocifrene cene…Nedavna volatilnost predstavlja dobru ulaznu tačku. Bilansi će možda biti slabiji u sledećem kvartalu, ali do drugog kvartala očekuje nas novi rast cena“, rekao je analitičar Bernštajna Osvald Klint.

Indeks potrošačkih cena u SAD porastao je za 0,1% u novembru nakon rasta od 0,4% prethodnog meseca, podstičući nadu u usporavanje povećanja kamatnih stopa, što bi zauzvrat moglo da podrži cene nafte.

Očekuje se da će kreatori politike američkih Federalnih rezervi podići stope za 50 baznih poena kasnije u sredu, usporavajući tempo od 75 baznih poena na kojem su se držali od juna.

Cijene nafte su podržane curenjem i prekidom cevovoda Keistone kompanije TC Energi Corp (TRP.TO), koji isporučuje 620.000 barela kanadske nafte dnevno u Sjedinjene Države.

Zvaničnici su rekli da će čišćenje trajati najmanje nekoliko nedelja.

Odašiljajući medvjeđe signale, zalihe sirove nafte u SAD porasle su za više od 10 miliona barela prošle sedmice, najviše od marta 2021., podstaknute ispuštanjem iz Strateških rezervi nafte i smanjenjem aktivnosti rafinerija.