Makron bi da ratuje: NATO da interveniše ako ruske trupe budu napredovale prema Odesi ili Kijevu

Makron bi da ratuje: NATO da interveniše ako ruske trupe budu napredovale prema Odesi ili Kijevu

Pošto je na sastanku sa šefovima opozicionih partija u Jelisejskoj palati izjavio da nema crvenih linija u ratu s Rusijom, predsjednik Francuske Emanuel Makron iznio je i scenario koji bi doveo do zapadne intervencije u Ukrajini.

Po riječima Fabijena Rusela iz Komunističke partije Francuske, Makron je na pomenutom sastanku rekao da ukoliko ruske trupe budu napredovale na frontu prema Odesi ili Kijevu, to će biti razlog pokretanja NATO intervencije, a svoj plan je potkrijepio i mapom.

„Ni na koji način ne bi smjelo da se dozvoli takvo napredovanje na frontu“, rekao je Makron a prenio list „Point“.

Imajući ove riječi u vidu, Rusel je konstatovao da je francuski lider spreman da se upusti u ratnu akciju, što je vrlo opasno.

Lider nacionalističke partije Patrioti Florijan Filipo je pozvao na svrgavanje francuskog predsjednika nazivajući ga „ludom NATO marionetom“ na Iksu.

Podsjetimo, Makron je krajem februara rekao da nije isključeno da će Zapad slati trupe u Ukrajinu, i izazvao buru reakcija, dok su se zapadni partneri kijevskog režima u borbi protiv Rusije mahom ogradili od ove mogućnosti.

Prvi čovjek Francuske je kasnije ublažio izjavu riječima da Pariz ne namjerava da šalje trupe u Ukrajinu u bliskoj budućnosti, ali razmatra moguće mjere da podrži ovu zemlju.