Zelenski kritikuje Klička

Zelenski kritikuje Klička

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski kritikovao je vlasti u Kijevu zbog improvizovanih stanica za pomoć stanovnicima koji su ostali bez struje nakon ruskih udara na energetsku infrastrukturu zemlje. Iskrivljavanja i laži u zvaničnim izveštajima o skloništima za hitne slučajeve su neoprostive, rekao je on.

U video obraćanju u petak, Zelenski je objavio da je širom zemlje uspostavljeno više od 4.000 takozvanih „centra nepobjedivosti“, gde ljudi mogu da pronađu toplotu, vodu, prvu pomoć i internet vezu. Međutim, samo nekoliko takvih skloništa u Kijevu je bilo propisno opremljeno jer je oko 600.000 porodica još uvek bez struje u prijestonici, dodao je on.

„Očekujem kvalitetan rad od kabineta gradonačelnika“, rekao je Zelenski. „Niko neće oprostiti šaradu sa centrima nepobjedivosti u Kijevu. Molim vas da budete ozbiljniji. Isto važi i za laži u izveštajima na različitim nivoima.”

Iako predsjednik nije detaljno iznijeo svoju zabrinutost, gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je u petak da je više od 400 grejnih stanica postavljeno u školama i na drugim mestima.

Administracija Zelenskog je imala zategnute odnose sa Kličkom, saveznikom prethodnog predsjednika Petra Porošenka. 2019. godine, zakonodavci glavnog grada tražili su od vlade da smijeni gradonačelnika, ali je on ostao na funkciji i ponovo je izabran sljedeće godine. Ukrajinski mediji su više puta tokom 2021. godine izvijestili da je Zelenski planirao da otpusti gradonačelnika.

Rusija je intenzivirala udare na ukrajinski energetski sektor, uključujući termoelektrane i dalekovode, početkom oktobra nakon što je eksplozija kamiona oštetila strateški Krimski most. Ruski predsjednik Vladimir Putin okrivio je Kijev za incident, koji je opisao kao teroristički napad na rusko tlo.

Zelenski i drugi ukrajinski zvaničnici optužili su Rusiju za namerno ubijanje civila.