Moskva osudila SAD zbog „stranog mešanja“

Moskva osudila SAD zbog „stranog mešanja“

Kritikujući rusko zakonodavstvo koje zabranjuje LGBTK, pedofiliju i propagandu promene pola, američki zvaničnici se mešaju u unutrašnje stvari nacije, saopštila je u petak ambasada Moskve u Vašingtonu. Ambasador je takođe pozvao SAD da poštuju stavove ruskog naroda.

Ambasada je u saopštenju navela da je primijetila „izjave brojnih američkih zvaničnika“ u kojima se kritikuje predlog zakona, koji je u četvrtak odobrio ruski parlament.

„Smatramo takve izjave kao grubo miješanje u naše unutrašnje stvari“, saopštila je diplomatska misija i dodala da se „Rusija dosledno zalaže za zaštitu tradicionalnih porodičnih vrednosti“ i odbacuje „pokušaje zapadnih država, na čelu sa Sjedinjenim Državama, da nametnu pseudo -liberalne i izopačene ideje o ljudskim pravima u drugim zemljama.”

Ambasada je zatražila od SAD da poštuju odluku ruskih građana „da se pridržavaju moralnih smernica“ koje su prihvatile mnoge generacije i koje su „osnova ruskog građanskog identiteta“.

Državna duma Rusije usvojila je u četvrtak treće i poslednje čitanje zakona o potpunoj zabrani LGBTK propagande. Predlog zakona „o zaštiti tradicionalnih vrijednosti“, koji je podržalo svih 397 poslanika, kriminalizuje promovisanje „netradicionalnih seksualnih odnosa“ u reklamama, knjigama, filmovima i medijima.

Predlog zakona predviđa velike novčane kazne za prekršioce, pri čemu pojedincima preti kazna od 400.000 rubalja (6.300 evra) i do 5 miliona rubalja (oko 80.000 devraolara) za korporativna lica, za LGBTK propagandu. Predložene kazne za promociju pedofilije su duplo veće od ovih iznosa, dok bi strani akteri koji se ne pridržavaju zakona suočili sa proterivanjem iz Rusije.

Predlog zakona još nije stupio na snagu, ali se očekuje da ga potpiše predsednik Vladimir Putin.

Američki državni sekretar Antoni Blinken nazvao je zakon „još jedan ozbiljan udarac slobodi izražavanja i ljudskim pravima LGBTKI+ osoba u Rusiji“.

Pre glasanja u Državnoj dumi, Blinken je pozvao ruske poslanike da povuku zakon i „poštuju ljudska prava i dostojanstvo svih“. Predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin pozvao je poslanike da mu odgovore tako što će na glasanju izraziti svoje mišljenje.