Za 88 dana nova parlamentarna većina isporučila više rezultata nego sve prethodne parlamentarne većine zajedno!

Za 88 dana nova parlamentarna većina isporučila više rezultata nego sve prethodne parlamentarne većine zajedno!

Crnu Goru su do 2020. godine, sa pozicija vrha predsjednika Države, Vlade i Skupštine vodio trio političara redom: Đukanović, Marović i Vujanović, pa potom Đukanović, Vujanović i Krivokapić i na kraju Đukanović, Brajović, Marković.

Oni su vodili sve procese u Crnoj Gori, uz kratki boravak Vesne Perović na mjesto predsjednika Skupštine za vrijeme manjinske podrške Vladi od strane LP (2001-2002) i Šturanovića i Lukšića za vrijeme kratkih izleta Đukanovića u biznis, a čiji rezultati se vide u Pandora papirima.

Rezultate vladavine ovih DPS čelnika i njihovih satelita su svima poznati, a Sky prepiske su ogoljele način njihove vladavine, jer su stvorili korumpiranu Državu sa zarobljenim Sudstvom i Tužilaštvom.

Poslije tridesetog avgusta velika očekivanja građana su u značajnoj mjeri iznevjerena, a tri vodeće funkcije su oponašali Đukanović, Bečić i Zdravko Krivokapić i Đukanović, Abazović i Danijela Đurović.

Bivši režim je uspio da značajno uspori očekivane promjene i reforme, dijelom nesposobnošću nove vlasti da se hrabro upusti u obračun sa kriminalom i korupcijom, a dijelom zbog zarobljenog sudstva i tužilaštva, čiji vrh je bio čvrsto povezan sa vodećim kriminalnim klanovima.

Sve do Lučindana 2023. godine i formiranja 44.Vlade i izbora Andrije Mandića na mjestu predsjednika Skupštine nije se nazirao izlazak iz ovog začaranog kruga.

Sa tri najznačajnije funkcije Andrija Mandić, Milojko Spajić i Jakov Milatović su uspjeli da za 88 dana više postignu nego svi njihovi prethodnici za po jedan i više mandata.

Ni najveći optimisti nijesu očekivali da će prije 100 dana aktuelne parlamentarne većine biti kompletiran Ustavni sud, izabran Sudski savjet, uspješno sproveden popis, i kao kruna svemu, poslije 5 godina iz VD stanja Vrhovno Državno Tužilaštvo je dobilo Milorada Markovića za VDT u punom mandatu.

Sada je svima jasno zašto se zbog izbora Andrije Mandića na mjesto predsjednika Skupštine u DPS i njegovim satelitiskim strankama upalio crveni alarm.

Oni su prepoznali glavnu opasnost, jer Andriju Mandića nijesu mogli uplašiti, kupiti i potkupiti ni sa pozicija kada su bii u vlasti, kada su pod punom kontrolom imali Sudstvo i Tužilaštvo, kada su bili gospodari ljudskih sudbina.

Izbor Andrije Mandića za predsjednika Skupštine, i činjenica da je koalicije Za budućnost CG postala dio parlamentarne većine, je bio znak za uzbunu i da će konačno morati odgovarati svi oni koji su se ogriješili o zakon.

Iz centrale kojom i dalje upravjaju Đukanović, Lazović, Roćen, potpomognuti ,,kavčanima“ Radojem Zvicerom i Ljubom Milovićem, svakodnevno se pravi strategija i obuka novog rukovodstva DPS-a kako da se sruši parlamentarna većina.

U vrijeđanju Andrije Mandića se utrkuju Danijel Živković, Andrija Nikolić, Aleksandra Vuković-Kuč, Oskar Huter, Jevto Eraković, ali sve je uzalud, jer na napade uvijek dobiju odgovor u nekom uspješnom rezultatu skupštinske većine.

Opanjkavanje i tračarenje bivšeg režima po ambasadama protiv koalicije Za budućnost CG je već doživijelo fijasko, a Bilčik, Picula i Lajčak se više ne oglašavaju.

Međunarodna zajednica je u proteklih 88 dana vidjela da je parlamentarna većina isporučila više rezultata nego sve prethodne parlamentarne većine zajedno.

Zato sa trasiranog puta se ne smije skretati, nema zaustavljanja i gubljenja vremena, jer građani očekuju da Crna Gora više ne bude prepoznata kao jedna od vodećih zemalja kriminala i korupcije, već kao prva sledeća država članica EU i kao demokratska i pravno uređena država.

Već se nazire dugoroćno političko partnerstvo Mandića, Spajića i Milatovića, jer ono garantuje stabilnost, prosperitet i pomirenje u Crnoj Gori. Svi oni koji su bili dio bivšeg režima treba da budu u centru pažnje tužilačke i sudske vlasti, a izbor Milorada Markovića za VDT, kompletiranje Sudskog savjeta i Ustavnog suda treba da budu garancija da će konačno pravda zanoćiti i u Crnoj Gori.