59 advokata ubijeno za 6 godina na Filipinima

59 advokata ubijeno za 6 godina na Filipinima

Najmanje 133 advokata su ubijena na Filipinima od 1980-ih u napadima na poslu, od kojih skoro polovina u poslednjih šest godina tokom krvavog rata bivšeg predsjednika Rodriga Dutertea protiv droge, istaknuta grupa advokata rekao je u subotu.

Nacionalna unija narodnih advokata je takođe saopštila da je uznemiravanje advokata i sudija na Filipinima nastavljeno pod predsednikom Ferdinandom Markosom mlađim, koji je preuzeo dužnost u junu, uprkos uzbunama koje su podigli Vrhovni sud zemlje i međunarodni nadzorni organi.

Prošle godine, Vrhovni sud je u retkim javnim izrazima osudio sve veći broj ubistava i pretnji advokatima i sudijama i zatražio od nižih sudova, organa za sprovođenje zakona i advokatskih grupa da daju informacije o takvim napadima u poslednjih 10 godina kako bi mogao da preduzme preventivne mere. stepenice. Napadi „ne mogu biti dozvoljeni u civilizovanom društvu kao što je naše“, rekao je viši sud.

Grupa advokata izvestila je svoje članove na konferenciji u subotu da je 59 od 133 advokata ubijenih u zemlji od 1984. godine ubijeno pod Duterteom.

Većina ubistava je i dalje nerešena, a napadači su neidentifikovani, iako su državne snage okrivljene za desetine napada na advokate, koji su očigledno bili meta zato što su zastupali branioce ljudskih prava i aktiviste, kaže Melai Pinlac iz advokatske grupe.

Osnovana 2007. kao privatna grupa uglavnom advokata za ljudska prava, od tada je izgubila pet članova „u ubilačkim napadima“, dok su tri člana preživela nasilne napade. Nekoliko drugih članova se „suočilo sa izmišljenim optužbama“ i uznemiravanjem zbog obavljanja svog posla, rekla je ona.

Sa pojavom društvenih medija, pretnje su postale preovlađujuće na internetu, a advokati članovi postaju česte mete lažnih optužbi „i pogrešnog žigosanja kao terorista, komunista ili destabilizatora“, rekao je Pinlac.

Drugi su „crveno označeni“ — koje su vlasti povezale sa komunističkim gerilcima — i postale su mete fizičkih napada, posebno tokom Duterteovog predsedništva, rekla je ona.

Edre Olalija, predsednik grupe advokata, rekao je da napadi nisu uspeli da spreče njegovu organizaciju da juri nasilne vladine zvaničnike i vojno i policijsko osoblje. Njegova grupa je insistirala na reformama pravosuđa i boljem tretmanu siromašnih osumnjičenih, uključujući uvođenje pristupačne kaucije.

„Nećemo izumreti. Umnožićemo se“, rekla je Olalija. „Mi ćemo cvijetati sve dok naš raison d’etre da budemo advokati naroda ne prestane.

Pod Duterteom, među ubijenima je bilo nekoliko advokata koji su zastupali osumnjičene dilere droge ili su bili povezani sa ilegalnom trgovinom drogom. Kada je preuzeo dužnost 2016. godine, Duterte je pokrenuo ogromnu akciju protiv droge koja je ostavila mrtvih više od 6.000 uglavnom sitnih osumnjičenih, uznemirila zapadne vlade i pokrenula istragu Međunarodnog krivičnog suda kao mogućeg zločina protiv čovečnosti.

Grupa advokata je tražila zaštitne naloge od suda u Manili 2019. godine, kada je Duterte još bio na funkciji, usred niza napada na advokate, ali je peticija odbijena. Ona je u petak zatražila od Vrhovnog suda da poništi presudu usred nastavka uznemiravanja.

Sudiji iz Manile nedavno je pretio bivši zvaničnik protiv pobunjenika jer je odbacio peticiju vlade da se Komunistička partija Filipina i njeno naoružano krilo proglasi terorističkom organizacijom. Prošle nedelje, Vrhovni sud je naložio zvaničniku da objasni svoje postupke ili da se suoči sa mogućom novčanom ili zatvorskom kaznom zbog nepoštovanja suda.