Iz ovih razloga ćete sigurno dodavati više peršuna u vašu ishranu

Iz ovih razloga ćete sigurno dodavati više peršuna u vašu ishranu

Začinska biljka poznata po blagogorkastom ukusu koji dobro funkcioniše u nizu recepata, bilo da je spojen sa drugim sastojcima ili se koristi samo kao ukras.

Porijeklom iz regiona centralnog i istočnog Mediterana, peršun je cvijetna biljka koja je naturalizovana u Evropi i široko se koristi kao svježa ili sušena biljka u jelima širom svijeta.

Ova moćna začinska biljka takođe je stekla reputaciju kao jedna od najboljih biljaka za borbu protiv bolesti, zbog svoje visoke gustine hranljivih materija i sposobnosti da pomogne u sprječavanju hroničnih bolesti.

Glavni izvor kalcijuma

S obzirom na to da stručnjaci preporučuju da odrasla osoba konzumira 1.000 do 1.200 miligrama kalcijuma dnevno kako bi kosti bile jake, mišići svježi, a srce zdravo – zaboravite na zelje i brokoli, jer samo jedna šolja peršuna sadrži čak 83 miligrama kalcijuma. Dodatni vitalni minerali koji se nalaze u peršunu uključuju kalijum, magnezijum, folat i gvožđe, neophodan element kada je u pitanju proizvodnja krvi.

Sadrži vitamine A, C, K i još mnogo toga Ista ta jedna šolja peršuna sadrži i oko 80 miligrama vitamina C (poznatog po tome što pomaže u jačanju imuniteta) zajedno sa vitaminima A (koji pospješuje zdrav vid i razvoj), kao i vitamin K.

Iskorištava moć antioksidanata Upotrebom peršuna takođe možete da imate koristi od važnih antioksidanata koji se nalaze u njemu, kao što su lutein i zeaksantin. Oni mogu da pomognu u odbrani od slobodnih radikala i smanjenju bolesti povezanu sa očima.

Podržava želudačni sistem

Peršun smanjuje upalu želuca tako što podržava ćelijski antioksidativni enzimski sistem. Još jedna izvanredna korist od redovnog konzumiranja peršuna je u tome što utiče na smanjenje stresa izazvanih povredama u vašem želudačnom sistemu. Peršun direktno djeluje protiv reaktivnih vrsta kiseonika koje uzrokuju oštećenje želuca i gastrointestinalnog trakta, posebno kod osoba sa čirom na želucu i ulcerativnim bolestima kao što je kolitis.

Pomaže kod dijabetesa

U jednoj studiji, dijabetički pacovi koji su liječeni peršunom pokazali su značajno niže nivoe glukoze u krvi, alkalne fosfataze i alanin transaminaze, što sugeriše da peršun može imati značajne hepatoprotektivne efekte (zaštitno svojstvo oštećenja jetre).

Smanjuje rizik od raka

Peršun je, kao i srodne biljke kao što su celer i korijander, pokazao pozitivne veze sa smanjenom aktivnošću ćelija raka. Osim što dodaje ukus zelenim sokovima, italijanskim sosevima i mediteranskim salatama, flavonski apigenin koji se u izobilju nalazi u peršunu inhibira migraciju i invaziju ćelija raka i stimuliše zaštitni imuni odgovor. U kombinaciji ovog apigenina sa drugim ljekovima protiv raka, peršun bi mogao da odigra ključnu ulogu u liječenju u bliskoj budućnosti, prenosi „Real Simple“.