Znaci koji ukazuju da traume iz prošlosti utiču na vašu trenutnu vezu

Znaci koji ukazuju da traume iz prošlosti utiču na vašu trenutnu vezu

“Vaša prošla iskustva vas možda sprečavaju da budete najbolji u odnosima, ali to ne mora tako da ostane“, kaže terapeut za traumatizaciju i odnose

Doživljavanje uznemirujućih događaja tokom vašeg djetinjstva može dovesti do stalnog osjećanja stresa, straha i izdaje, što može u velikoj mjeri uticati na vaš odnos sa partnerom.

Elejn Evans, terapeutkinja za traume i odnose, na svom Instagram profilu govori o tome kako traume iz prošlosti mogu uticati na vaše trenutne odnose, prenosi Novi list.

„Vaša prošla iskustva vas možda sprečavaju da budete najbolji u vezama, ali to ne mora tako da ostane”, napisala je u opisu svog posta.

Znaci da traume iz prošlosti utiču na vašu vezu

Nedostatak povjerenja:

Ljudima koji se bave traumom iz prošlosti je teško da vjeruju svojim partnerima. Postavljanje granica ili napuštanje veze su ponašanja koja proizilaze iz nedostatka povjerenja u vezu.

Nerealna očekivanja:

Vaše traume iz prošlosti mogu dovesti do nerealnih očekivanja vašeg partnera što bi moglo ugroziti vašu vezu. Ovo takođe može dovesti do brojnih svađa sa vašim partnerom. Neispunjena očekivanja u vezi mogu izazvati osjećaj anksioznosti.

Problemi pretjeranog razmišljanja:

Mnoge veze se završavaju zbog problema pretjeranog razmišljanja. Ovakav način razmišljanja o svemu i svačemu počinje u djetinjstvu, ako se osoba osjeća zapostavljeno, odbačeno ili živi u nasilnom okruženju.

Potreba za previše pažnje:

Možda se osjećate vezano sve vrijeme i tražite stalno uvjeravanje i potvrdu od svog partnera, čak i ako vaša veza ide savršeno glatko. Ovo bi moglo da iznervira vašeg partnera.

Faktor ljubomore:

Iako bi malo ljubomore u vezi moglo biti dobro, traume iz prošlosti mogu lako učiniti da se osoba osjeća ljubomornijim. Osoba u takvoj situaciji zahtijevala bi od partnera sve vrijeme i pažnju.

Negativna percepcija:

Trauma utiče na način na koji vidimo svijet, uključujući našeg partnera. Traumatizovana osoba uvijek može imati negativne misli o svom partneru koje bi mogle da ometaju njihovu vezu.

Nedostatak interesovanja:

Jedan od najčešćih znakova traume iz prošlosti je da osoba gubi interesovanje za obavljanje zabavnih aktivnosti sa svojim partnerom, uključujući i seks.