Životni vijek pasa: Koliko će dugo živeti moj ljubimac?

Životni vijek pasa: Koliko će dugo živeti moj ljubimac?

Gledate li svog psa i pitate se koliko bi mogao da živi?

Da li razmišljate koliko ćete još godina imati da idete u šetnju ili da se mazite na sofi?

Nova dubinska studija se nada da će pomoći procijenom životnog vijeka britanskih pasjih ljubimaca.

Pokazuje da se može očekivati da će novorođenče Džek Rasel terijer najduže živeti u prosjeku sa 12,7 godina, dok ne zaostaju ni Border Colli (12,1 godina) i Springer Spaniels (11,9 godina).

Nasuprot tome, neki od onih popularnih pasa popularnih među uticajnim ljudima na društvenim mrežama mogli bi da vam slome srce pre nego što mislite.

Utvrđeno je da četiri rase ravnog lica imaju najkraći životni vek u nultom dobu – sa francuskim buldozima koji se očekuju da žive samo 4,5 godine, a slede engleski buldozi sa 7,4 godine, mopsi sa 7,7 godina i američki buldog sa 7,8 godina.

Ovi kućni ljubimci su povezani sa nekoliko poremećaja koji ograničavaju život, kao što su problemi sa disanjem, bolesti kičme i poteškoće pri porođaju – što će sve ograničiti ukupnu dugovečnost rase.
Očekivani životni vek psa pri rođenju:

Džek Rasel terijer 12,72 god
Jorkširski terijer 12,54 godine
Border Collie 12,10 godina
Springer španijel 11,92 god
Ukršteni 11,82 god
Labrador retriver 11,77 godina
Stafordski bul terijer 11,33 godine
Koker španijel 11,31 god
Ši-cu 11,05 godina
Cavalier King Charles Spaniel 10,45 godina
Nemački ovčar 10,16 godina
Bokser 10,04 god
Bigl 9,85 godina
Haski 9,53 godine
Čivava 7,91 godina
Američki buldog 7,79

Prezentaciona siva linija

Starostne liste poput one iznad (za 18 odabranih rasa i ukrštenih životinja) su napravljene ranije, ali ova je najsofisticiranija do sada jer je zasnovana na analizi ogromne baze podataka veterinarskih zapisa pod nazivom VetCompass.

Ovaj sistem nadzora koji vodi Kraljevski veterinarski koledž (RVC), trenutno sadrži informacije o 20 miliona životinja.

Dozvoljeno je dr Kendi Cu-jun Tengu i njegovim kolegama da sastave ono što se naziva „tabele života“. Jednostavno rečeno, ovo su grafikoni koji organizuju populaciju u starosne grupe, sa svakim opsegom koji pokazuje verovatnoću smrti pre sledeće starosne grupe.

Mnogi faktori utiču na to koliko dugo će vaš pas živeti, čineći prosečni životni vijek samo delimično korisnim.

Uzmimo na primer čivavu. Očekivano trajanje života od nulte godine je 7,9 godina. Stoga biste mogli pomisliti da nema puno smisla spašavati šestogodišnju čivavu u domu za pse jer prosječna starost u trenutku smrti za ovu rasu sugerira da ćete s njom provesti samo manje od dvije godine.

Ali veterinarski zapisi pokazuju da će dosta čivava umrijeti u mladosti, smanjujući taj prosječan životni vijek. A to znači da će čivava koja je dostigla šest godina verovatno živeti mnogo duže od osam. Znamo da će neke čivave dostići 15 ili 16 godina.

„To je ta fraza ‘proklete laži i statistika'“, rekao je koautor studije dr Dan O’Nil.

„Ponekad statistika koja predstavlja jednu vrednost, koja vam daje sredinu krive – to je tačno, tehnički, ali ima mnogo više nijansi u podacima i distribucijama od toga. A čivava je savršen primer gde je ta nijansa važna. Samo poznavanje sredine distribucije uzrasta može vas odvesti na stranputicu“, rekao je veterinarski epidemiolog RVC-a.

Ovaj pristup će biti veoma koristan za ljude koji razmišljaju o usvajanju zrele životinje ili koji treba da odluče da li da se bave skupim medicinskim tretmanom za svog ostarjelog ljubimca. Vlasnik će sada moći da donese mnogo informisaniju i precizniju odluku. Pošto je osiguranje za kućne ljubimce sve češće, aktuari će biti oduševljeni čitaoci novih tabela.

Dr Džastin Šoton, predsednica Britanskog veterinarskog udruženja, prokomentarisala je: „Ove životne tabele nude važan uvid u očekivani životni vijek popularnih rasa pasa u Velikoj Britaniji i biće korisno sredstvo za veterinare i vlasnike kućnih ljubimaca u proceni dobrobiti pasa.

„Zabrinjavajući nalaz je niži očekivani životni vek za rase ravnog lica. Iako studija ne dokazuje direktnu vezu između potencijalnih problema dobrobiti ovih rasa i kraće dužine života, nalazi služe kao novi podsetnik budućim vlasnicima pasa da izaberite rasu na osnovu zdravlja, a ne izgleda.“

Dr O’Nil je ponovio stav dr Šotona o rasama ravnog lica, ali je dodao da je veoma nizak životni vek koji se vidi u tabelama posebno za francuski buldog verovatno donekle pristrasan zbog njegovog brzog rasta popularnosti. Pošto je broj stanovnika francuskih buldoga skočio, teško je još uvek realno proceniti njihovu dugovečnost.

Broj francuskih buldoga registrovanih u Kinološkom klubu u Velikoj Britaniji naglo je porastao sa 2.771 u 2011. na 39.266 u 2020.

„To znači da u ovoj populaciji, u proseku, ima više mladih životinja nego kod drugih rasa. Dakle, ima više mladih životinja koje su na raspolaganju za uginuće. Dakle, to pristrasnost ili gura nižeg srednjeg ili prosečnog životnog veka“, objasnio je dr O’Nil. „Vremenom, kako budemo prikupljali više podataka, njihov životni vek vjerovatno neće biti tako nizak od 4,5 god. Ali sumnjam da će biti iznad onoga do čega su stigli Mops i Engleski buldog.“ Dr Tzu-yun Teng je član Nacionalnog tajvanskog univerziteta. Njena i studija dr O’Nila objavljena je u časopisu Scientific Reports.


izvor bbc

Ostavite odgovor