Dodela Oskara 2023

Dodela Oskara 2023

Holivud se sprema za 95. dodelu Oskara, gde je „Sve svuda i odjednom“ glavni kandidat, a filmska industrija će se nadati da će preći „šamar“ prošlogodišnje ceremonije. Evo svega što treba da znate o dodeli Oskara 2023., uključujući kada su, gde da gledate emisiju uživo i ovogodišnje kontroverze.

Dodela Oskara biće održana u nedelju, 12. marta, u Dolbi teatru u Los Anđelesu. Početak ceremonije zakazan je za 20 časova. EST i biće emitovan uživo na ABC-u.

Emitovanje se može emitovati uz pretplatu na Hulu Live TV, IouTubeTV, AT&T TV i Fubo TV. Neke od ovih usluga nude kratke besplatne probe. Takođe možete da strimujete emisiju na ABC.com i u aplikaciji ABC tako što ćete potvrditi autentičnost svog provajdera.

Džimi Kimel će biti domaćin treći put i prvi put od 2018. To je ujedno bila i poslednja dodela Oskara na kojoj je solo voditelj. Emisija je ostala bez domaćina nekoliko godina nakon Kimmelovog poslednjeg izlaska. Prošle godine, Regina Hall, Ami Schumer i Vanda Sikes su bili domaćini kao trio. U reklami za ovogodišnju emisiju stilizovanoj po „Top Gun: Maverick“, Kimel je skromno rekao da je prava osoba za taj posao, uz napomenu da ne može da dobije šamar jer „mnogo plačem“.

10 filmova koji se takmiče za najbolji film su: „Sve mirno na zapadnom frontu“, „Avatar: Put vode“, „Banši iz Inišerina“, „Elvis“, „Sve svuda odjednom“, „Fabelmanovi, ” „Tar”, „Top Gun: Maverick”, „Trougao tuge”, „Žene govore”. Evo vodiča kako ih možete gledati.

Prvi najavljeni krug prezentera su: Riz Ahmed, Emili Blunt, Glenn Close, Jennifer Connelli, Ariana DeBose, Samuel L. Jackson, Dvaine Johnson, Michael B. Jordan, Troi Kotsur, Jonathan Majors, Melisa McCarthi, Janelle Monae, Deepika Padukone , Kuestlove, Zoe Saldana i Donnie Ien.

Akademija filmske umetnosti i nauke saopštila je da će pobednici u svim kategorijama biti proglašeni uživo u emisiji. (Prošle godine su neke kategorije snimljene u pretprogramu, nešto što je izazvalo pometnju među članovima akademije.) Svi znaci ukazuju na punu listu muzičkih nastupa, a Rijana je izvodila „Lift Me Up“ iz „Black Panther: Vakanda Forever“ ” i Kala Bhairava pevajući M.M. Keeravaanijev „Naatu Naatu“ iz „RRR“. Još nema zvanične reči o tome da li će Lejdi Gaga pevati „Hold Mi Hand“, iz „Top Gun: Maverick“, tokom emisije. U ponedeljak su producenti emisije objavili da će Leni Kravic izvesti predstavu „In Memoriam“.

Indie naučno-fantastični hit Danijela Kvana i Danijela Šajnerta „Everithing Everivhere All at Once“ dolazi sa vodećih 11 nominacija. Za petama mu je, međutim, mračna komedija „The Banshees of Inisherin“ koja se raspada sa irskim prijateljima, sa devet klimava, što se ukupno podudara sa Netfliksovim filmom iz Prvog svetskog rata „All Kuiet on the Vestern Front“. Mišel Jeo („Sve svuda odjednom“) možda ima malu prednost u odnosu na Kejt Blanšet („Tar“) za najbolju glumicu. Najboljeg glumca je teže nazvati, sa Brendanom Frejzerom („Kit“) i Ostinom Batlerom („Elvis“) u kombinaciji. U sporednim kategorijama, Angela Bassett („Crni panter: Vakanda zauvek“) i Ke Hui Kuan („Sve svuda odjednom“) su prednjače, iako je pobeda Džejmija Lija Kertisa na Nagradi Udruženja glumaca na ekranu možda bacila ključ u kategorija sporednih glumica. Stiven Spilberg („Fabelmanovi“) mogao bi da osvoji svog trećeg Oskara za najbolju režiju, iako su Danijelovi možda isplivali kao favoriti.

Osim uobičajenih zameranja i iznenađenja, ovogodišnja najveća obaveza bila je debata oko neočekivane nominacije Andree Rajzboro za najbolju glumicu. Rajzboro je nominovana za malo viđenu dramu u Teksasu „To Leslie“ nakon što su se mnoge zvezde sa A liste okupile oko njenog nastupa. Kada su dve druge kandidatkinje za najbolju glumicu — Danijel Deadvajler („Til“) i Viola Dejvis („Žena Kralj“) — bile odbačene, neki su to videli kao odraz rasne pristrasnosti u filmskoj industriji. Akademija je pokrenula istragu o popularnoj kampanji za Riseborough, ali nije našla razlog da poništi njenu nominaciju.

Samo čitanje naslova jednom od ovogodišnjih nominovanih za kratki film trebalo bi da izazove talas kikota. Džon Vilijams („Fabelmanovi“), koji je dobio najbolji rezultat, najstariji je kandidat ikada, sa 90 godina. Nakon istorijskih uzastopnih pobeda za najboljeg reditelja Kloe Žao („Nomadland“) i Džejn Kampion („Moć psa“), ove godine nijedna žena nije bila nominovana za najbolju režiju. Takođe ne očekujte da ćete uskoro videti Vila Smita na dodeli Oskara. Nakon što je udario Krisa Roka na prošlogodišnjoj ceremoniji, Smitu je filmska akademija zabranila prisustvovanje na 10 godina. U Netflik-ovom specijalu uživo u subotu, Rok je konačno uzvratio Smitu uz žestoku scenu o incidentu.