Peru: 4 vojnika se udavila u rijeci dok su odgovarali na proteste

Peru: 4 vojnika se udavila u rijeci dok su odgovarali na proteste

Četiri peruanska vojnika su se udavila dok su pokušavali da preplivaju reku u Andima da bi stigli do grada u kome su protesti koji zahtevaju ostavku predsednika Perua postali nasilni, saopštili su u ponedeljak vojni zvaničnici.

Dva vojnika su takođe nestala, a petoro je dobilo hipotermiju nakon pokušaja prelaska reke Ilave u nedelju, saopštilo je Ministarstvo odbrane, dodajući da je ministarstvo spustilo zastavu na pola koplja u znak žalosti za preminulim.

Vojnici su pokušavali da stignu do grada Juli u regiji Puno kako bi pomogli u obezbjeđenju tog područja nakon protesta u subotu koji su prerasli u nasilne, a pet civila je ranjeno, a policijska stanica i sudnica zapaljeni.

Vojnici, sa sedištem u obližnjem gradu Ilave, prvobitno su pokušali da pređu reku koristeći most, ali su ga blokirali demonstranti, primoravši vojnike da pokušaju da preplivaju na drugoj lokaciji na temperaturama skoro niskim.

Ministarstvo je za smrt delimično okrivilo „neprijateljski stav“ demonstranata koji su blokirali most.

Ulični protesti zahvatili su Peru od 7. decembra kada je bivši predsednik Pedro Kastiljo, prvi peruanski lider iz ruralnog andskog porekla, smenjen i zatvoren nakon što je prošlog meseca pokušao da raspusti Kongres.

Njegova potpredsednica Dina Boluarte je tada postala predsednica, ali su demonstranti, uglavnom iz ruralnih područja, tražili njenu ostavku. Boluarte je rekla da neće podneti ostavku dok njen naslednik ne bude izabran.

U regionu Puno su bili posebno intenzivni protesti, uključujući i onaj 9. januara u kojem je ubijeno 18 civila.

Nakon najnovijih nemira, na snimcima koje su emitovale lokalne televizijske stanice vide se grupe demonstranata kako nose, oblače i hrane vojnike koji su spašeni iz reke i drhte od hladnoće.

Semjuel Kanazas, farmer i otac preminulog vojnika Franca Kanazasa, rekao je za list La Republika da je „kriv predsednik uzurpator Dina Boluarte“.

U protestima koji su počeli u decembru ukupno su poginula 64, uglavnom demonstranti, prema peruanskom ombudsmanu. Od tog broja, 48 su civili koji su poginuli nakon direktnih sukoba sa snagama bezbednosti.