Otkrivena velika tajna o Titaniku

Otkrivena velika tajna o Titaniku

Aprila 1912. godine svijet je potresla jedna od najvećih pomorskih tragedija u istoriju, kada je RMS Titanik potonuo nakon sudara sa santom leda.

Katastrofa je odnijela 1.500 života, dok olupina i danas leži na dnu Atlantika.

Zahvaljujući animatoru Džeredu Ovenu iznova se možemo diviti velelepnom brodu, koji je prije 112 godina isplovio iz Sauthemptona na prvo – i posljednje putovanje.

On je prikazao svih 10 paluba, uključujući posljednju sa čamcima za spasavanje.

„Kada su završili izgradnju, Titanik je bio najveći brod na svijetu. Dizajniran je prije više od 100 godina, dakle bez kompjutera i 3D softvera. Sve je rađeno ručno, što predstavlja nevjerovatno inženjersko i zanatsko umijeće“ , rekao je Oven.

Njegova animacija možda bi mogla da pomogne australijskom milijarderu Klajvu Palmeru koji je najavio da će rekonstruisati čuveni brod.

„Titanik 2“ trebalo bi da bude gotov do 2027. godine, a jedina razlika u odnosu na original biće najsavremeniji navigacijski i sigurnosni sistemi.

Mladi animator otkrio je i tajne dizajna broda, uključujući palo poznatu priču o četvrtom i posljednjem dimnjaku sa crnim vrhom.

„Korišćena su samo tri, a četvrti je dodat zbog cjelokupnog izgleda“, objasnio je Oven.

On kaže da su graditelji vjerovali da Titanik “izgledati moćnije” sa četiri dimnjaka, ali je on korišćen samo za ventilaciju, prenosi Daily Mail.

Zanimljivo je pomenuti šta znači skraćenica “RMS”, što malo ljudi zna. Titanik je bio „Kraljevski poštanski brod“ (Royal Mail Ship) i korišćen za prevoz pošte/paketa.

Prema podacima muzeja Smitsonijan na plovilu je bilo između šest i devet miliona predmeta, namjenjenih Njujorku.

Naravno, sva pošta je izgubljena kada je brod potonuo 15. aprila, dva sata i 40 minuta nakon sudara sa ledenom santom.