Netfliks preokrenuo pad broja pretplatnika, akcije porasle za 14%

Netfliks preokrenuo pad broja pretplatnika, akcije porasle za 14%

Netflik Inc (NFLKS.O) je preokrenuo gubitke korisnika i pružio malo bolju perspektivu nego što je Volstrit očekivao, predviđajući da bi nova opcija striminga podržana oglasima pomogla da se privuče 4,5 miliona pretplatnika do kraja godine.

Akcije Netflik-a su skočile za skoro 14% u trgovanju posle radnog vremena. Akcije kompanije, omiljene za investitore tokom godina brzog rasta, pale su za skoro 60% ove godine pre izveštaja o zaradi.

Od jula do septembra, Netflik je privukao 2,4 miliona novih pretplatnika širom svijeta, više nego duplo više od 1,07 miliona konsenzus prognoze analitičara koje je anketirao Refinitiv.

Tokom ovog tromjesečja, Netfliks je objavio poslednje epizode ​​naučno-fantastičnog hita „Stranger Things“ plus serije o serijskim ubicama „Dahmer – Monster: The Jeffrei Dahmer Stori“, koja je postala jedna od najgledanijih Netfliksovih serija svih vremena.

Gigant za strimovanje radi na pokretanju rasta članstva nakon naglog pada u prvoj polovini godine, kada se baza pretplatnika kompanije smanjila za 1,2 miliona usred teške globalne ekonomije i rastuće konkurencije za gledaoce onlajn video zapisa. Netflik sada ima ukupno 223,1 milion pretplatnika širom sveta.

Većina uspostavljenih usluga je prestala da raste u Sjedinjenim Državama, gde je tržište dostiglo zrelost. Noviji učesnici, kao što je Paramount Global (PARA.O) Paramont+, dobijaju udeo na tržištu zahvaljujući sportskim programima uživo.

U svom tromjesečnom pismu akcionarima, Netfliks je primetio da rivalske medijske kompanije gube novac od strimovanja jer pokušavaju da privuku gledaoce.

„Naši konkurenti ulažu velika sredstva da bi povećali broj pretplatnika i angažovanje, ali je teško izgraditi veliki, uspešan posao za strimovanje“, navodi se u pismu.

Netfliks je procenio da će konkurenti završiti 2022. sa kombinovanim operativnim gubicima od „preko 10 milijardi dolara“, u poređenju sa Netfliksovim godišnjim operativnim profitom od 5 do 6 milijardi dolara.

Rivali kao što je Valt Disnei Co (DIS.N) vode više preduzeća, uključujući TV mreže i tematske parkove kako bi nadoknadili gubitke u strimingu.

U trećem kvartalu, Netflik je nadmašio projekcije Volstrita sa prihodom od 7,9 milijardi dolara, što je 6% više nego godinu dana ranije. Zarada je bila 3,10 dolara po akciji.

Predviđanje kompanije o 4,5 miliona preuzimanja kupaca do kraja 2022. je nešto više od procena Volstrita, koje su u proseku iznosile 4,2 miliona. Za četvrti kvartal, Netfliks predviđa prihod od 7,8 milijardi dolara – uzastopni pad za koji je okrivio jaku vrednost američkog dolara.

Netflik pokreće plan strimovanja od 7 dolara mesečno sa oglašavanjem početkom novembra kako bi privukao kupce koji paze na troškove, čemu su se rukovodioci dugo odupirali.

Analitičar PP Foresight Paolo Peskatore rekao je da očekuje da će neki od trenutnih pretplatnika Netflika preći na jeftiniji plan.

„Neki će smanjiti ili odlučiti da se vrate na Netflik“, rekao je Peskator. „Taj potez se odnosi i na zadržavanje korisnika, kao i na prijavljivanje novih.

Disnei, Varner Bros Discoveri (VBD.O) i druge kompanije takođe nude, ili planiraju da ponude, opcije podržane oglasima u borbi za publiku.

Dok Netflik pravi različite promene kako bi podstakao rast, kompanija je saopštila da ostaje posvećena proizvodnji originalnog programa i puštanju svih epizoda odjednom kako bi se omogućilo gledanje prekomernog sadržaja.

„Verujemo da sposobnost naših članova da se urone u priču od početka do kraja povećava njihovo uživanje, ali i njihovu verovatnoću da ispričaju svojim prijateljima, što onda znači da više ljudi gleda, pridružuje se i ostaje sa Netfliksom“, saopštila je kompanija.

Nova sezona britanske kraljevske drame „Kruna“ i nastavak filma „Knives Out“ iz 2019. takođe će biti objavljeni tokom četvrtog kvartala.