Bijonse vodi nominacije za Gremi sa 9, ispred Kendrika Lamara i Adel

Bijonse vodi nominacije za Gremi sa 9, ispred Kendrika Lamara i Adel

Pop superzvijezda Bijonse je u utorak predvodila niz muzičara nominovanih za Gremi nagrade, priredivši obračun sa Adel, Harijem Stajlsom i drugima za glavnu nagradu albuma godine.

Bijonse je dobila devet nominacija za najviše muzičke nagrade. To je njenu karijeru dovelo do 88, povezujući je sa suprugom Džej Zijem kao najnominovanijim umetnikom u istoriji Gremija.

Njen album „Renaissance“ sa teškim plesom će se takmičiti za album godine sa Adelinim „30“, „Harri’s House“ iz Harija Stajlsa, „Special“ iz Lizzo-a i zapisima ABBA, Bad Bunni, Mari J. Blige, Brandi Carlile i Coldplai.

Reper Kendrik Lamar, takođe u trci za album godine za „Mr. Morale & The Big Steppers“, dobio je ukupno osam nominacija, a slede britanska pevačica Adel i kantautorica Karlajl sa po sedam.

Nominacije su ponovo stavile Bijonse u konkurenciju Adel, koja je osvojila album godine 2017. Adel je tada rekla da misli da je ta nagrada trebalo da pripadne Bijonsinoj pesmi „Lemonade“. Bijonse nikada nije osvojila nagradu za album, iako se može pohvaliti najvećim brojem Gremija od svih ženskih izvođača sa 28.

Klasični dirigent Georg Šolti, koji ima 31 Gremi trofej, drži rekord po ukupnom broju pobeda.

Na ceremoniji dodele nagrada u februaru, Bijonsin singl „Break Mi Soul“ takmičiće se za ploču i pesmu godine protiv Adeline pesme „Easi on Me“.

Desetominutna verzija njene pesme „All Too Vell“ Tejlor Svift iz 2012. takođe je dobila nagradu za najbolju pesmu. Sviftov najnoviji album, „Midnights“, objavljen je nakon ovogodišnjeg roka za ispunjavanje uslova, koji je trajao od oktobra 2021. do septembra 2022.

U kategoriji najboljeg novog izvođača, kandidati su italijanski rok bend Maneskin, brazilska pevačica Anitta i američka kantautorka Moli Tatl.

Gremi će biti uručeni na ceremoniji u centru Los Anđelesa 5. februara. Pobednike će izabrati skoro 13.000 muzičara, producenata i tekstopisaca koji pripadaju Akademiji za snimanje.