Kina ne planira invaziju na Tajvan – Bajden

Kina ne planira invaziju na Tajvan – Bajden

Američki predsjednik Džo Bajden rekao je novinarima u ponedeljak da ne vidi da Kina „napada“ Tajvan u skorije vreme, nakon što je imao „direktan i direktan“ sastanak sa kineskim liderom Si Đinpingom. Dvojica lidera susrela su se licem u lice na Baliju, u Indoneziji, na marginama samita G20.

„Ne mislim da postoji bilo kakav neposredan pokušaj [sa strane] Kine da napadne Tajvan“, rekao je Bajden na kratkoj konferenciji za novinare nakon toga, dodajući: „Želimo da se rešavaju pitanja unakrsnog moreuza“.

Američki lider je izneo „prisilne i sve agresivnije akcije” Pekinga prema Tajpeju, ali je rekao Siju da se američka politika prema Tajvanu nije promenila, navodi se u izveštaju Bele kuće sa sastanka. Međutim, prema američkim medijima, Kongres se spremao da primeni na Tajvan iste mehanizme koje je Vašington koristio da naoruža Ukrajinu tokom prošle godine.

Tročasovni sastanak u ponedeljak popodne bio je prvi za oba lidera otkako je Bajden postao predsednik SAD 2021. Njihov poslednji razgovor uživo bio je na marginama Svetskog ekonomskog foruma u ​​Davosu 2017. godine, rekao je Si.

U pratnji Bajdena na sastanku su bili savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven, državni sekretar Entoni Blinken i ministarka finansija Dženet Jelen. Bajden je rekao novinarima da će Blinken posetiti Kinu u narednim mesecima, kako bi pratio dnevni red od ponedeljka.

Tajvansko pitanje je suštinski interes Kine, temelj odnosa Pekinga sa Vašingtonom i „prva crvena linija koja se ne sme preći u odnosima Kine i SAD“, rekao je Si Bajdenu tokom sastanaka, rekla je portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Hua. Chuniing.

„Nadamo se da ćemo videti mir i stabilnost širom Tajvanskog moreuza, i sve vreme smo posvećeni tome, ali mir i stabilnost i „nezavisnost Tajvana“ su nepomirljivi kao voda i vatra“, rekao je kineski lider.

Si je takođe izrazio nadu da će SAD „poklopiti svoje reči sa akcijom“ i pridržavati se politike „Jedne Kine“ i tri zajednička saopštenja koja su potpisale sa Pekingom.

Vlada u Pekingu smatra Tajvan delom kineske suverene teritorije. Od 1949. godine, međutim, ostrvom vladaju nacionalisti koje podržavaju SAD, koji su napustili kopno nakon što su izgubili građanski rat od komunista.