Živković: Premijer i ministri zatečeni u kompromitaciji dokaza, napisaćemo krivičnu prijavu

Živković: Premijer i ministri zatečeni u kompromitaciji dokaza, napisaćemo krivičnu prijavu

Svako može da se ponaša kako hoće. Sva ta ponašanja su produkt nerada institucija. Onda ne predstavlja iznenađenje ova najveća konpromitacija bezbjednosnog sektora – prokopavanje tunela do depoa Višeg suda“, kazao je Živković

Vršilac dužnosti predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković saopštio je Crna Gora tri godine živi u institucionalnom haosu.

„Upozoravamo stalno na to. Zbog nerada institucija imamo legalizaciju bezakonja. Nema sjednice Skupštine opštine (SO )Andrijevica, nemamo završene izbore u Šavniku. Svako može da se ponaša kako hoće. Sva ta ponašanja su produkt nerada institucija. Onda ne predstavlja iznenađenje ova najveća konpromitacija bezbjednosnog sektora – prokopavanje tunela do depoa Višeg suda“, istakao je Živković na konferenciji za medije.

On je dodao da je neko bez problema dva mjeseca kopao tunel gdje se nalaze sve štićene institucije.

„To je posljedica nerada i haosa u institucijama.To je pokušaj da se kroz rad ovakve izvršne vlasti pokušaju instalirati ličnoati bliske premijeru, i zbog toga imamo situaciju da Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) i Uprava policije (UP) nisu postupali u skladu sa zakonom i nisu spriječili ovakav događaj. To je najveća kompromitacija bezbjednosnog sistema“, kazao je Živković.

On je poručio da je pitanje može li se nastaviti vođenje nekih krivičnih postupaka.

„I onda dolazi do prebacivanja odgovornosti – niko nije odgovoran. Ni zbog tunela, ni zbog Andrijevice, ni zbog Šavnika. Da stvar bude gora, zbog PR i slikanja s lica gdje je izvršeno djelo, vidjelo smo da su premijer i ministri zatečeni u kompromitaciji dokaza. Da se bilo ko od nas zatekao na takvom mjestu, bilo bi mu određeno zadržavanje i odgovarao bi. Koji tužilac je dao odobrenje da Abazović i ministri uđu na mjesta gdje je počinjeno krivično djelo. UP postupa po nalozima tužilaštva. Koji tužilac je dao odobrenje premijeru da kompromituje ovaj postupak? Takvo obesmišljavanje inatitucija zbog PR je dokaz haosa institucija“, naveo je Živković.

Premijer Dritan Abazović, ministar pravde Marko Kovač i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić posjetili su juče stan iz kog je probijen tunel do Višeg suda.

Sa njima je bio i rukovodni kadar Uprave policije.

V.d. predsjednika DPS je na pres konferenciji takođe poručio da moramo da se zapitamo gdje nas ovo vodi i u kakvom haosu Crna Gora živi.

„Mjesto krivičnog djela moralo je biti zapečaćeno. Premijer je navodno dobio odovrenje da bude tu. Na osnovu kog ovlašćenja i ko je dao odabrenje? Ovo je potpuna kompromitacija države. Ovo nema veze s pitanjem ko je vlast, a ko opozicija“, kazao je Živković.

On je poručio da traže odgovore.

„Napisaćemo krivičnu prijavu protiv svih koji su učestvovali u kompromitaciji bezbjednosnog sektora, pa i protiv premijera i njegovih ministara koji su bili na licu mjesta i kompromitovali dokaze. Ovo je neviđeni skandal. Institucije neradom legalizuju bezakonje. Pitamo – koji tužilac je dao odobrenje ministrima da budu na licu mjesta“, kazao je Živković.