Vulević: Pretpostavljam da se radi o žalbi SNP koju je odbio DIK, pisanja PES predstavljaju ujdurmu

Vulević: Pretpostavljam da se radi o žalbi SNP koju je odbio DIK, pisanja PES predstavljaju ujdurmu

Predsjednik Opštinske izborne komisije (OIK) Andrijevica Veselin Vulević kazao je za „Vijesti“ odgovarajući na optužbe Pokreta Evropa sad (PES) da pretpostavlja da se radi o žalbi Socijalističke narodne partije (SNP) koju je odbila Državna izborna komisija (DIK), a ne OIK Andrijevica.

„Naime, DIK je odbio pojedina lica da budu članovi biračkih odbora jer se nalaze na listi koalicije SNP-Demokrate, na šta je SNP uložio žalbu koju je DIK odbio“, rekao je Vulević za „Vijesti“.

On je rekao da je SNP juče predložio članove biračkih odbora, od kojih su pojedini bili na listama.

Vulević je kazao da nije mogao sazvati sjednicu tako brzo, jer su članovi morali obilaziti biračka mjesta, te da je on članove nazvao telefonom i objasnio im problematiku, a da su se oni, osim jednog člana, svi složili da se odbije.

Prema njegovim riječima, određeni članovi OIK-a su kasnije podnijeli prigovor DIK-u na tu odluku OIK-a.

„Postupajući po prigovoru, DIK je naložio oko ponoći OIK-u održavanje sjednice u šest sati. Sjednica je u toku noći zakazana, te je održana u zakazano vrijeme, imali smo kvorum i na sjednici su potvrđeni zaključci doneseni noć ranije na telefonskoj sjednici, i o tome su obaviješteni DIK i PES“, rekao je Vulević.

On je istakao da „pisanja PES predstavljaju ujdurmu protiv njega“.

PES je ranije danas saopštio da Demokratska partija socijalista (DPS) priprema izbornu krađu, te da će podnijeti krivičnu prijavu protiv Vulevića.

„PES izražava duboku zabrinutost i ogorčenost zbog ozbiljnih nepravilnosti koje su se dogodile u okviru Opštinske izborne komisije (OIK) Andrijevica. Predsjednik OIK Andrijevica, Veselin Vulević, koji je na ovu funkciju predložen od strane Demokratske partije socijalista (DPS), juče je grubo prekršio zakon, falsifikujući i zloupotrebljavajući svoj položaj. Svoje lično mišljenje je predstavio kao zvaničnu odluku Opštinske izborne komisije koja je kolektivni organ i odlučuje glasovima većine“, naveli su iz PES.

Iz te partije su dodali da je postupajući po njihovom hitnom prigovoru, DIK usvojio prigovor, potvrđujući tako navode PES-a o nezakonitom postupanju predsjednika OIK Andrijevica.

„Ovaj čin predstavlja ozbiljnu povredu izbornog procesa, uvretira je u izbornu krađu i ugrožava integritet izborne volje građana Andrijevice. U vezi sa navedenim PES će podnijeti krivičnu prijavu protiv predsjednika OIK Andrijevica zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja, a nadležne organe već sada pozivamo da preduzmu hitne mjere kako bi se spriječile dalje zloupotrebe koje su već najavljene. U cilju očuvanja izborne volje građana Andrijevice, PES će se boriti protiv svakog daljeg oblika zloupotrebe i manipulacije izbornim procesom“, poručili su iz partije na čijem čelu j predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić.

Lokalni izbori u Andrijevici održavaju se danas.