Vujović traži smjenu direktora budvanskog Vodovoda

Vujović traži smjenu direktora budvanskog Vodovoda

Pomoćnik izvršnog direktora budvanskog Vodovoda Đorđije Vujović zatražio je od potpredsjednice Opštine Jasne Dokić da smijeni izvršnog direktora Mladena Lakčevića i pokrene postupak njegove odgovornost, ili će u suprotnom on podnijeti krivičnu prijavu.

Vujović tvrdi da je prvi čovjek tog opštinskog preduzeća nesavjesnim poslovanjem ugrozio javni interes vodosabdijevanja u opštini Budva. U dopisu upućenom potpredsjednici Jasni Dokić, u koji su “Vijesti” imale uvid, optužuje Lakčevića da je ugrozio vodosnabdijevanje Budve tokom avgusta i u prvoj polovini septembra, da su zbog lošeg rada pumpne stanice Podgor više kote bile bez vode u večernjim satima, te da je nanio veliku finansijsku štetu preduzeću.

“Obraćam vam se povodom ugroženog javnog interesa u oblasti vodosnabdijevanja na teritoriji opštine Budva, kao i upravljanja, korišćenja i održavanja vodosistema u opštini Budva. Kao što je poznato javnosti, a i korisnicima vodnih usluga, ljetos je u periodu od 1. avgusta do 15. septembra došlo do poremećaja i prekida vodosnabdijevanja krajnjih korisnika. Naime, u periodu od ponoći do sedam časova ujutru korisnici vodovoda na višim kotama od Petrovca do Budve nisu imali vodu, ili su imali manji pritisak u sistemu. Iz budvanskog Vodovoda više puta su obavještavali da je to zbog loše hidrološke situacije i da će sve biti normalizovano. Tim saopštenjima, kojima nijesu prikazivali stvarno stanje u sistemu vodosnabdijevanja, samo je obmanjivana javnost od strane izvršnog direktora Mladena Lakčevića, kao odgovornog lica, a sve u cilju da se prikrije stvarni razlog zbog čega je ugrožen javni interes u vodosnabdijevanju potrošača”, naveo je Vujović.

Tvrdi da stvarni razlog nestašice vode nije bio pad izdašnosti lokalnih vodoizvorišta, već neodržavanje, odnosno loše upravljanje crpnom stanicom Podgor, najznačajnijom pumpnom stanicom tokom ljeta.

“Pumpna stanica Podgor radila je s jednom pumpom kapaciteta 40 litara vode u sekundi, umjesto projektovanih 4X50 litara vode u sekundi, odnosno 200 litara u sekundi. Napominjem da je vodoizvorište Podgor naše najznačajnije izvorište u kojem su uvijek dostupne tolike količine vode, čak i tokom ljeta. Zbog nemara, neodržavanja, nedomaćinskog odnosa postrojenje se nalazi u katastrofalnom stanju, od četiri pumpe samo je jedna djelimično u funkciji, pumpe su poplavljene, napojna struja je opasna za rad zaposlenih. To je osnovni razlog zašto Budva i Petrovac nijesu imali dovoljne količine vode. Izvršni direktor Lakčević umjesto da naloži da se hitno otklone nedostaci i kvarovi na samom postrojenju, usmeno naređuje potčinjenima da se gase pumpe koje snabdijevaju djelove grada na višim kotama od ponoći do sedam sati izjutra, dok su potrošači na nižim kotama uvijek imali vode”, istakao je Vujović.

Vujović kaže da je vrhunac nesavjesnog upravljanja bio kada je, kako tvrdi, Lakčević naredio da se voda iz pumpnog postrojenja Reževići preusmjeri ka Budvi, čime je i Petrovac ostao bez vode.

“To je rezultiralo javnim protestom hotelijera, privrednika i građana Petrovca, koji nijesu bili obaviješteni da će ostati bez vode. Ovakvim nesavjesnim radom Lakčević postupio je suprotno Odluci o javnom vodosnabdijevanju opštine Budva. Nije redovno i preventivno održavao vodnu stanicu Podgor kojom se obezbjeđuje nesmetana isporuka dovoljnih količina vode i normalni pritisak u cjevovodu i time je prekršio Odluku o javnom vodosnabdijevanju u članu 5 i 6. Lakčević je samovoljno naredio da se gase pumpe koje snabdijevaju potrošače na višim kotama suprotno članu 10 odluke o vodosnabdijevanju. Obmanjivao je javnost i potrošače o razlozima nedostatka vode, a članom 10 Odluke o vodosnabdijevanju bio je u obavezi da u roku od 24 sata donese poseban plan isporuke vode. Po tom planu je bio u obavezi da putem sredstava javnog informisanja obavijesti korisnike, što nije uradio”, istakao je Vujović.

Prema njegovim riječima, Lakčević je takvim nesavjesnim postupanjem nanio i veliku finansijsku štetu Vodovodu, jer je korisnicima isporučeno manje vode.

“Vodovod Budva je od Regionalnog vodovoda preuzeo veću količinu vode od ugovorom predviđene, naravno po višoj cijeni. Ovim obraćanjem od vas očekujem da provjerite ove činjenice i da u skladu s vašim ovlašćenjima preduzmete mjere protiv izvršnog direktora, a sve u cilju boljeg, sigurnijeg i kvalitetnijeg vodosnabdijevanja u Budvi jer situacija od ovoga ljeta podsjeća na vodosnabdijevanja od prije 15 godina. Ukoliko ne reagujete na iznesene činjenice, biću prinuđen da podnesem krivičnu prijavu protiv Lakčevića, jer je svojim nesavjesnim poslovanjem u privredi ugrozio javni interes vodosnabdijevanja u opštini Budva”, navodi se u dopisu.

Mladen Lakčević je “Vijestima” kazao da će s eo tim optužbama oglasiti naknadno.

Mladen Lakčević je na mjesto direktora Vodovoda došao krajem marta, upravo na preporuku potpredsjednice opštine Jasne Dokić koja je tada sa direktorskog mjesta Vodovoda prešla u fotelju potpredsjednice Opštine, a na preporuku pritvorenog predsjednika Opštine Mila Božovića i glasovima u lokalnom parlamentu nekadašnjeg Demokratskog fronta.

Nakon podjele bivšeg DF-a pomoćnik izvršnog direktora budvanskog Vodovoda Đorđije Vujović se “priklonio” opciji Za budućnost Budve, dok Lakčević podržava listu Budva naš grad.