Vlada dala saglasnost za rekonstrukciju Saborne crkve Svetog Vasilija Ostroškog 220.000 eura

Vlada dala saglasnost za rekonstrukciju Saborne crkve Svetog Vasilija Ostroškog 220.000 eura

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Informaciju o korišćenju sredstava Tekuće budžetske rezerve u cilju implementacije zaključka Skupštine Crne Gore od 27.decembra prošle godine, a povodom usvajanja Zakona o budžetu za 2023. godinu kojim je Vlada zadužena da obezbijedi sredstva za rekonstrukciju Saborne crkve Svetog Vasilija Ostoškog u Nikšiću.

U Informaciji se navodi da ovaj objekat predstavlja jedan od najreprezentativnijih pravoslavnih hramova u Crnoj Gori koji posjeduje pravni satus kulturnog dobra pod državnom zaštitom, ali je i svojevrsan znak kulturnog raspoznavanja Nikšića.

Takođe, navodi se da je ulaganje krajnje neophodno, radi očuvanja ovog izuzetnog dobra naše kulturne baštine i ujedno je moralna obaveza prema palim junacima u ratovima za oslobođenje od 1875. do 1880. godine radi čijeg spomena je i podignuta.

“Naglašava se da je u toku izdavanje konzervatorskih uslova od Uprave za zaštitu kulturnih dobara u svrhu izrade projekta za njenu rekonstrukciju koja bi podrazumijavala: sanaciju spoljne i unutrašnje fasade, zamjenu prozora i bakarnog krova, restauraciju satnog mehanizma i zvonarskog elektro-sistema, sanaciju elektro instalacije, vodoinstalacije i informatice infrastrukture, izradu palionice svijeća i suvenirnice, popločavanje platoa i sanaciju stepeništa”, ističe se u informaciji.

Tim povodom, zaduženo je Ministarstvo finansija da na osnovu dostavljene dokumentacije i konzervatorskih uslova iz sredstava Tekuće budzetske rezerve Eparhiji budimljansko-nikšićkoj uplati 220.000 eura.