Vjernici u nedjelju obilježavaju SVETU PETKU – Ovo su običaji

Vjernici u nedjelju obilježavaju SVETU PETKU – Ovo su običaji

Postoje mnogi običaji koji se rade na dan Svete Petke, 27. oktobra svake godine , ali posebni su oni koji se moraju obaviti uoči praznika.

Veče pred Svetu Petku ima posebno značenje, te se nakon večere ide odmah na spavanje. Prema jednom narodnom vjerovanju, ukoliko vam se Sveta Petka ukaže u snu, to može da znači dvije stvari, ili ćete biti nagrađeni ili je to opomena i poziv da se promijenite. Vjerovanje je da se Sveta Petka javlja u snu da vam pokaže da ste na dobrom putu ili da vas kroz snove upozori.

Postoji ono što pre spavanja mora da se obavi. Obavezno se treba triput prekrstiti, pa izgovoriti molitvu:

– Pomozi Bože, Sveta Petko i Sveta Nedeljo, oprosti nas ako smo što pogriješili; pomozi mi i sačuvaj me Bože od tuđe bijede neviđene; sačuvaj me od rđavih misli; pomozi sjutrašnji danče; daj Bože zdravlje, dobro da spavam, rđavo da ne snim, već smilje i bosilje; daj Bože zdravlje, sreću i napredak i da zdravi i živi dočekamo sjutrašnji dan!

Ova svetiteljka je značajna za pravoslavce jer je pomagala bolesnima i siromašnima, a vjeruje se i da je posebna zaštitnica žena.

Crkveni kalendar propisuje da se na ovaj dan mrsi, ali u nekim delovima Srbije se uvrežio običaj da samo žene poste i to šest dana uoči Svete Petke. Zatim, sedmi dan, na praznik velike svetiteljke, i one mrse.

Postoje porodice koje se tradicionalno drže iste trpeze godinama, ne mareći za vjerske običaje, ali pravila kažu da postoje mrsne i posne slave. Prema vjerovanju, na ovaj dan žene ne mijese hljeb, ali pripremaju ručak na uobičajen način. Noć uoči praznika se čitava porodica moli za pomoć svetiteljki, a na praznik žene ne peru veš i ne bave se ručnim radovima.