Ustavni sud 25. aprila odlučuje o ustavnosti izmjena i dopuna Zakona o slobodi vjeroispovijesti i Temeljnog ugovora

Ustavni sud 25. aprila odlučuje o ustavnosti izmjena i dopuna Zakona o slobodi vjeroispovijesti i Temeljnog ugovora

Ustavni sud razmatraće na sjednici 25. aprila predlog za utvrđivanje neustavnosti izmjena i dopuna Zakona o slobodi vjeroispovijesti, kao i inicijativu za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Temeljnog Ugovora između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Na dnevnom redu je i inicijativa za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti izmjena Uredbe o zastupniku Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Izmjenama Zakona o slobodi vjeroispovijesti izbrisani su sporni članovi koji su se odnosili na potencijalni prelazak imovine vjerskih zajednica u državno vlasništvo, ako vjerske zajednice nemaju adekvatne dokaze da su vlasnici te imovine. Takođe je izbrisan član Zakona koji se odnosi na registraciju vjerske zajednice koja djeluje u Crnoj Gori i uveden termin o evidenciji vjerske zajednice.

Ustavnom sudu podnijeto je više inicijativa za ocjenu ustavnosti izmjena Uredbe o zastupniku Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava, ali su one spojene u jedan predmet.

U međuvremenu je Vlada, ne čekajući odluku Ustavnog suda, na sjednici 2. februara na predlog ministra pravde, za novu zastupnicu Crne Gore pred Evropskim sudom izabrala Katarinu Peković, dok je dosadašnju zastupnicu Valentinu Pavličić razriješila.