USS za 1. maj počinje kampanje – reforma stambene politike i zaštita javnog interesa od privatizacije

USS za 1. maj počinje kampanje – reforma stambene politike i zaštita javnog interesa od privatizacije

Unija slobodnih sindikata Crne Gore obilježiće 1. maj Međunarodni praznik rada manifestacijom koja će tog dana početi u 10 časova na Trgu nezavisnosti u Podgorici.

Na taj način USS će započeti sa kampanjama na realizaciji svojih kongresnih dokumenata – Rezolucije o nužnosti reforme stambene politike i Rezolucije o zaštiti privrednih subjekata od nacionalnog interesa.

Građanima će biti dijeljen materijal o aktivnostima USS i detaljima ovih programa, a 500 prvih posjetilaca, kako su najavili iz ove sindikalne centrale, dobiće i prigodne poklone.

Ovaj dan biće obilježen pod sloganom „Dan otpora, ne odmora“.

Zamjenica genaralnog sekretara Ivana Mihajlović kazala je da je ovo prilika da se prisjete onih koji su prije 140 godina izborili za prava koja radnici sada imaju, kao i da bi se zahvalili onima koji sada štite osnovna radnička prava.

Ona je istakla da su sadašnji veliki problem takozvani nesigurni oblici ugovora o radu, kao što su ugovori o djelu ili privremenim i povremenim poslovima, kao i da javna uprava daje nagativan primjer jer ima armiju radnika angažovanih na taj način.

„Šta onda možemo da očekujemo od privatnika kada se javni sektor tako ponaša“, kazala je Mihajlović.

Ona je navela da socijalni dijalog traba da bude jedini način na koji će se dogovorati propisi koji se tiču prava radnika, i da će oni jedino ako u svom centru interesovanja i brige imaju građanina, biti korisni za cijelo društvo.

Generalni sekretar USS-a Srđa Keković kazao je da su ove dvije rezolucije o stambenoj politici i zaštiti od privatizacija kompanija i dobara od javnog interesa, usvojene na prethodnom kongresu, kao i da ih ovom kompanjom žele staviti u fokus intesovanja javnosti i budućih pregovora sa donosiocima odluka.

Keković je kazao da će ova kampanja i ciljevi USS-a biti predstavljeni građanima kroz infogafike i stikere, kao i da će biti dijeljeno 500 promotivnih artikala, a građani će moći da biraju između četiri različita artikla.

USS je objavio i Prvomajski proglas:

„I ovog Prvog maja, Unija slobodnih sindikata Crne Gore se sa pijetetom sjeća svih onih koji su svojim životima odbranili prava zaposlenih na dostojanstven rad, te koji su prije gotovo 140 godina izborili prava koja danas uživamo. Sa posebnim pijetetom sjećamo se i svih naših sindikalnih kolega/ca koji, nažalost, više nisu među nama, a koji su dali ogroman doprinos sindikalnoj borbi u Crnoj Gori ostavljajući neizbrisivi trag na sindikalnoj sceni.

Obilježavanjem najznačajnijeg datuma za radničku klasu, Unija slobodnih sindikata Crne Gore poručuje da su pravo na rad, na dostojanstvene i zdrave uslove rada, pravo na sindikalno udruživanje, sloboda izražavanja i pravo na kolektivno pregovaranje osnovna ljudska prava. Stoga, pozivamo Vladu Crne Gore, vlasti na lokalnom nivou i sve poslodavce da pokažu punu posvećenost efikasnoj primjeni radnih i socijalnih prava uz poštovanje fundamentalnih principa i standarda u svijetu rada.

Unija slobodnih sindikata Crne Gore ukazuje na nužnost da se sve javne politike donose i realizuju isključivo po mjeri čovjeka, te na potrebu da se što hitnije raskine sa praksom da lični i partijski interesi budu iznad kolektivnih i egzistencijalnih potreba i interesa!

Siromaštvo, nejednakost, selektivna pravda i izostanak sistema odgovornosti ugrožavaju napredak i ometaju zdrav i održiv razvoj društva u cjelini. Stoga je vrijeme da kažemo NE daljem urušavanju osnovnih vrijednosti, podrivanju solidarnosti među radničkom klasom i usmjerimo sve svoje kapacitete i snagu, koju kao radnička klasa imamo, prema odbrani, ali i unapređenju, naših radnih i sindikalnih prava i sloboda.

Unija slobodnih sindikata Crne Gore će od ovog Prvog maja odlučno nastaviti borbu na implementaciji Rezolucije o nužnosti reforme stambene politike i Rezolucije o zaštiti privrednih subjekata od nacionalnog interesa. Implementacijom ove dvije rezolucije unaprijedićemo socio-ekonomski položaj građana/ki i doprinijeti očuvanju vrijednosti od nacionalnog značaja ne samo za današnja već i za buduća pokoljenja. Puna implementacija naših rezolucija zavisiće isključivo od stepena iskazane odgovornosti donosioca odluka, ali i od nivoa podrške koju očekujemo od našeg članstva i građana/ki. Promotivne materijale u kampanjama za implementaciju navedenih rezolucija pod motom “NIJE SVE NA PRODAJU” i “SOCIJALNI STAN ZA MIRAN SAN”, dijelićemo građanima/kama Prvog maja na Trgu nezavisnosti sa početkom u 10:00 časova.

Unija slobodnih sindikata Crne Gore poziva sve građane/ke Crne Gore da, u periodu koji slijedi, svojim aktivnim djelovanjem prema institucijama sistema, odnosno donosicima odluka, iskažu podršku implementaciji pomenutih rezolucija.“