Umro bivši šef Pentagona

Umro bivši šef Pentagona

Ešton Karter, koji je bio ministar odbrane za vreme bivšeg američkog predsednika Baraka Obame, preminuo je u 68. godini. Karter je nadgledao naoružavanje Ukrajine i američku intervenciju u Siriji i poželeo dobrodošlicu transrodnim trupama u američkoj vojsci.

Karterova porodica objavila je njegovu smrt u utorak, rekavši da je bivši šef Pentagona prethodnu noć doživeo srčani udar. Iza sebe ostavlja ženu i dvoje dece.

Karter je bio drugi Obamin sekretar za odbranu, preuzeo je dužnost od Čaka Hejgela 2015. i održao tu funkciju sve dok Donald Tramp nije imenovao Džima Matisa 2017.

Sa državnim udarom koji je podržao SAD i koji je godinu dana ranije svrgnuo demokratski izabranog predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča, Karter je od početka svog mandata obećao da će povećati američku vojnu pomoć Janukovičevoj prozapadnoj zamjeni, Petru Porošenku. S obzirom da su SAD poslale više od milijardu dolara Kijevu tokom njegovog vremena na čelu, Karter je 2019. rekao da je ova pomoć „bila kritična” u obnovi ukrajinskih oružanih snaga.