Ukrajina priznala bombardovanje područja nuklearne elektrane

Ukrajina priznala bombardovanje područja nuklearne elektrane

Ukrajinska vojska je u petak na zvaničnom brifingu Generalštaba javno priznala da je izvršila napad na područje nuklearne elektrane Zaporožje. Ranije je Kijev tvrdio da su ruske snage koristile fabriku kao vojnu bazu; sada se kaže da su sve trupe premeštene zbog posjete inspektora IAEA.

„U oblastima naselja Herson i Energodar, preciznim udarima naših trupa uništena su tri neprijateljska artiljerijska sistema, kao i skladište municije i do čete ljudstva“, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine tokom dnevni brifing .

Vojska je takođe tvrdila da su, zbog dolaska inspekcijskog tima IAEA, ruski „okupatori uklonili svu vojnu opremu sa teritorije nuklearke Zaporožje. Oko 100 jedinica prešlo je u fabriku „Atom Energomaš“, a ostali su razbacani po najbližim naseljima.

Energodar i objekat Zaporožje su pod ruskom kontrolom od početka marta i funkcionisali su bez problema sve dok u julu nisu počeli napadi dronova i artiljerije. Kijev je tvrdio da je granatiranje bilo operacija pod lažnom zastavom Moskve kako bi Ukrajina izgledala loše, ali i da je Rusija koristila postrojenje kao bazu za tešku artiljeriju i opremu.

Moskva je dosljedno negirala optužbe, rekavši da su u objektu bili raspoređeni samo lako naoružani stražari kako bi osigurali njegovu bezbednost. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je u petak da su ukrajinske tvrdnje da Moskva koristi taj objekat za napad na ukrajinske položaje „artiljerijskim sistemima velikog dometa“ „očigledne laži“.

„Sa uvjerenjem konstatujem da nemamo teško naoružanje na teritoriji nuklearnih elektrana i u susednim naseljima“, rekao je Šojgu na sastanku u Moskvi, dodajući da se nada da će i inspektori IAEA to svjedočiti.

Šojgu je takođe rekao da je od 18. jula bilo 29 napada na objekat u Zaporožju, uključujući 120 artiljerijskih projektila i 16 dronova kamikaza.

Misija IAEA stigla je u najveću evropsku nuklearnu elektranu u četvrtak, predvođena lično šefom agencije Rafaelom Grosijem. Grosi je rekao da IAEA planira da ima „stalno prisustvo“ na lokaciji. Dok je tim IAEA bio na putu, grupa ukrajinskih komandosa je čamcima sletela u Energodar i pokušala da upadne u elektranu. Njihov cilj je, prema ruskom Ministarstvu odbrane, bio da iskoriste inspektore IAEA kao „živi štit“. Međutim, ruske trupe su uništile i početnu udarnu grupu i njena pojačanja.