Učešće Ranka Krivokapića na SEECP, i uloga Crne Gore kao države

Učešće Ranka Krivokapića na SEECP, i uloga Crne Gore kao države

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić učestvovaće u petak, 10. juna u Solunu na sastanku šefova diplomatija Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), na poziv sadašnjeg predsjedavajućeg, grčkog kolege Nikosa Dendiasa, prenosi AntenaM.

„Ministarski sastanak biće prilika za predstavljanje prioriteta crnogorskog predsjedavanja SEECP-om kao najvećom regionalnom inicijativom koju čini 13 članica, a čije izvršno tijelo – Savjet za regionalnu saradnju (RCC), broji 46 država, organizacija i međunarodnih finansijskih institucija. Predsjedavanje inicijativom biće dodatna prilika da Crna Gora potvrdi svoje kapacitete regionalnog lidera u EU integracijama“, navedeno je u saopštenju.

Učešće Krivokapića, smatraju, otvoriće mogućnost da se razmotre modaliteti jačanja ekonomske i bezbjednosne saradnje, unaprijeđenja infrastrukturne povezanosti, te zajedničkog djelovanja u cilju daljeg razvoja i dostizanja boljeg životnog standarda građana država regiona.

„Ministarski sastanak biće i prilika za razmjenu mišljenja o aktuelnim izazovima, kako u regionu jugoistočne Evrope, tako i u širem, evropskom i globalnom kontekstu, te ubrzanju reformskih procesa na putu evropske integracije zemalja aspiranata iz regiona“, zaključeno je u saopštenju.