U stampedu na muzičkom festivalu u Gvatemali poginulo je najmanje devetoro, uključujući dvoje djece

U stampedu na muzičkom festivalu u Gvatemali poginulo je najmanje devetoro, uključujući dvoje djece

Najmanje devet osoba je poginulo, uključujući dvoje 12-godišnje djece, u stampedu na velikom rok koncertu u gradu Kecaltenangu na zapadu Gvatemale, saopštile su u četvrtak vlasti i hitne službe.

Šest osoba je povređeno na festivalu na otvorenom u četvrtak u ranim satima, saopštila je Marija del Karmen Sajkim, portparol Zapadne regionalne bolnice u Gvatemali. Povređeni su prebačeni u bolnicu i veruje se da su zadobili prelome, objavili su lokalni vatrogasci ranije na Tviteru.

Svedoci na mjestu događaja rekli su da je mesto imalo samo dva izlaza i da je nastao haos jer su svi žurili na izlaze. Lokalni mediji opisali su festival na kojem je sviralo više od 10 bendova kao godišnji događaj obeležavanja dana nezavisnosti u toj centralnoameričkoj zemlji.

Stampedo je samo jedna od mnogih smrtonosnih nesreća na javnim događajima kojima je Latinska Amerika bila svijedok poslednjih godina.

Četiri osobe su u junu poginule, a oko 70 povređeno kada se deo tribine srušio na areni za bikove u gradu El Espinal u Kolumbiji.

U jednom od najtragičnijih događaja u regionu, požar u noćnom klubu u Buenos Ajresu 2004. godine ubio je 194 osobe nakon što je posjetilac koncerta upalio baklju u prepunom prostoru ubrzo nakon što je rok bend Callejeros izašao na binu.