U pucnjavi u Australiji ubijeno je šestoro, uključujući dvoje policajaca

U pucnjavi u Australiji ubijeno je šestoro, uključujući dvoje policajaca

Šest osoba, uključujući dva policajca, ubijeno je u pucnjavi na udaljenom imanju u australijskoj državi Kvinslend, saopštile su vlasti u utorak, nakon što je policija posjetila to mjesto da istraži izvještaje o nestaloj osobi.

Prve informacije su pokazale da su policajce upucala dvojica naoružanih prestupnika u ponedeljak uveče kada su se približili rezidenciji na imanju u Viambili, oko 300 kilometara (186 milja) severozapadno od glavnog grada Kvinslenda Brizbejna, navodi se u saopštenju državne policije.

Nakon što su specijalisti i vazdušna podrška reagovali na opsadnu situaciju na imanju, ubijena su tri prestupnika, uključujući jednu ženu, saopštila je policija.

Poginuo je i jedan pripadnik javnosti, dok su druga dva policajca prebačena u bolnicu sa povredama koje nisu opasne po život.

Zločin s oružjem je i dalje relativno redak u Australiji koja je primenila neke od najstrožih zakona o oružju na svetu nakon što je usamljeni naoružani napadač ubio 35 ljudi u aprilu 1996. u kafiću i turističkom mestu u bivšem kolonijalnom zatvoru Port Arthur u ostrvskoj državi Tasmanija.

Policajci su posetili imanje nakon što je prijava nestale osobe podneta u Novom Južnom Velsu za Natanijel Trejn, javili su lokalni mediji.

Natanijel Trejn, 46-godišnji bivši direktor škole u ​​Novom Južnom Velsu, njegov brat Geret Trejn i neidentifikovana žena bili su napadači koje je ubila policija, takođe su izvestili. Policija nije zvanično otkrila identitete naoružanih prestupnika.

Ubijeni policajci bili su policajac Metju Arnold (26) i policajac Rejčel Mekrou (29), saopštila je policija.

Premijer Entoni Albanez opisao je incident kao „strašan i srceparajući dan za porodice i prijatelje policajaca Kvinslenda koji su izgubili živote na dužnosti“.

„Moje saučešće svima koji večeras tuguju – Australija tuguje sa vama“, naveo je Albanez u tvitu.

Komesar policije Kvinslenda Katarina Kerol rekla je da je pucnjava najveći gubitak života koji je državna policija pretrpela u jednom incidentu u poslednje vreme.

Okolnosti oko incidenta, uključujući smrt, biće istražene, rekao je Kerol.