U Mađarskoj će one koje žele da abortiraju biće u obavezi da slušaju otkucaje srca fetusa

U Mađarskoj će one koje žele da abortiraju biće u obavezi da slušaju otkucaje srca fetusa

Mađarska vlada je izdala uredbu kojom će ljekari zahtjevati da pokažu vitalne znakove fetusa ženama koje traže abortus – čime se jačaju relativno liberalna pravila o abortusu u zemlji.

Uredba zahtjeva od zdravstvenih radnika da trudnicama obezbjede „jasno prepoznatljive vitalne znakove fetusa“ pre početka bilo kakvog postupka abortusa. Novo pravilo stupa na snagu 15. septembra.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da „skoro dve trećine Mađara vezuje početak života deteta sa prvim otkucajem srca” i da savremena oprema može da otkrije otkucaje srca u ranoj trudnoći, što može da pruži „potpunije informacije za trudnice”.

Zakoni o abortusu u Mađarskoj su relativno liberalni i jedva da su se promjenili otkako je procedura legalizovana tokom socijalističkog perioda 1953. godine.

Mađarska nacionalistička vlada, na čelu sa premijerom Viktorom Orbanom, predstavlja sebe kao šampiona tradicionalnih porodičnih vrednosti i nudi značajne poreske olakšice i subvencije za velike porodice u nastojanju da poveća natalitet u zemlji.

Vlada je takođe u mađarskom ustavu iz 2011. godine navela da će „život fetusa biti zaštićen od začeća“, ali do sada nije pokušala da značajno ojača zakone o abortusu.

U postu na Fejsbuku u utorak, Dora Duro, poslanica krajnje desničarske stranke Naša Batkivščina, rekla je da je vlada prihvatila predlog njene stranke da se od trudnica zahtjeva da slušaju otkucaje srca fetusa pre prekida trudnoće.

Prema njenim rečima, ovo je prvi korak u pravcu promjene zakonodavstva o abortusu donetog 1950-ih godina.