U eksploziji u indonežanskoj policijskoj stanici, kako se sumnja, ubijeno je dvoje

U eksploziji u indonežanskoj policijskoj stanici, kako se sumnja, ubijeno je dvoje

Dvije osobe su poginule, a osam ranjeno u indonežanskom gradu Bandungu u sredu kada je osumnjičeni islamski militant koji je možda bio ljut na novi krivični zakon zemlje razneo sebe u policijskoj stanici, saopštile su vlasti.

Ahmad Ramadhan, šef biroa za javno informisanje u Nacionalnoj policiji, rekao je da vlasti koordiniraju sa jedinicom za borbu protiv terorizma kako bi istražile incident u kojem su ubijeni osumnjičeni napadač i jedan policajac.

Grupa Džama Anšarut Daulah (JAD), inspirisana Islamskom državom, možda je stajala iza napada, rekao je Ibnu Suhendra iz indonezijske agencije za borbu protiv terorizma (BNPT) za Metro TV. Rekao je da je JAD izveo slične napade u Indoneziji.

Šef policije Zapadne Jave Suntana rekao je za Metro TV da vlasti istražuju plavi motocikl pronađen na licu mesta, za koji veruju da ga je koristio napadač. Na biciklu je bila pričvršćena poruka sa porukom kojom se odbacuje novi krivični zakon Indonezije, koji je parlament ratifikovao u utorak.

„Na motoru je bila napomena da je krivični zakon nevjernički proizvod, hajde da iskorijenimo pripadnike zakona“, rekao je Suntana.

Neki vjerski ekstremisti odbacuju zakone države, doživljavajući islam kao jedini legitimni autoritet, kažu analitičari.

Napadač je na lice mjesta doneo dve bombe, rekao je Suntana, ali je imao vrijemena da detonira samo jednu.

Snimci sa lica mjesta u sredu pokazuju da je na policijskoj stanici oštećena, pri čemu su ostaci iz zgrade na tlu i dim koji se diže iz okoline.

Islamski militanti su poslednjih godina izvršili napade u najvećoj naciji sveta sa muslimanskom većinom, uključujući crkve, policijske stanice i mesta koja posećuju stranci.

U nastojanju da razbije militante, Indonezija je stvorila novi strogi zakon protiv terorizma nakon samoubilačkih bombaških napada povezanih sa JAD-om.

Članovi ekstremističke grupe odgovorni su za seriju samoubilačkih napada na crkve u gradu Surabaja 2018. Te napade su počinile tri porodice, uključujući malu decu, i ubile najmanje 30 ljudi.

Godine 2021. par mladenaca iz JAD-a izveo je bombaški napad samoubice na katedralu u Makasaru, ubivši samo sebe.